Toate cardurile bancare vor fi schimbate în curând. Mastercard renunță la banda magnetică

17.08.2021
Toate cardurile bancare vor fi schimbate în curând. Mastercard renunță la banda magnetică

Mastercard, unul dintre cei mai mari procesatori de plăți din lume, anunță renunțarea la banda magnetică de pe cardurile sale emise de bănci. Compania spune că sistemele de securitate din prezent sunt mult mai avansate decât benzile magnetice tradiționale, în timp ce sistemele contactless sunt acum dominante atunci când vine vorba despre plățile cu cardul. Compania spune că până în 2033, niciun card Mastercard emis nou nu va mai deține banda magnetică.

Noile carduri Mastercard vor putea fi folosite doar în regim contactless

Compania a făcut anunțul pe site-ul său oficial, amintind despre evoluția cardurilor de credit. Acestea au evoluat de la simple card-uri ale căror informații erau copiate manual de către casieri, la card-uri magnetice, cu POS-uri conectate la internet și, recent la card-uri cu microcip de verificare și NFC, sau chiar senzor de amprentă pentru autentificarea plăților.

Următorul pas în evoluția cardului de credit este renunțarea la banda magnetică tradițională și înlocuirea POS-urilor mai vechi cu unele care folosesc exclusiv NFC pentru identificarea cardului. Acestea vor începe să apară prin 2024, afirmă Mastercard, începând cu Europa, unde plățile contactless sunt deja majoritare. În SUA, tranziția va avea loc mai târziu, începând cu 2027. Conform Mastercard însă, cardurile prepay din SUA și Canada nu vor fi supuse acestor schimbări.

Conform Mastercard, în primul trimestru din 2021 au fost înregistrate cu un miliard mai multe plăți contactless decât în aceeași perioadă din 2020, în timp ce în trimestrul al doilea, 45% dintre plățile la nivel global au fost de tip contactless. Astfel, plățile cu cardul sunt așteptate să fie realizate fără utilizarea benzii magnetice în proporție de peste 50% în viitorul apropiat.

Primele carduri de credit din plastic au apărut în 1959, dup ce anterior erau folosite carduri din carton. Pentru că nu existau metode automate de plată, magazinele copiau datele de pe card și inițiau plata prin bancă. Banda magnetică a apărut abia în anii ’60, fiind inventată de IBM.

sursa: Mastercard news

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult