Google pregătește Chromecast HD, o versiune mai ieftină a versiunii cu Google TV

12.09.2022
Google pregătește Chromecast HD, o versiune mai ieftină a versiunii cu Google TV

Google pregătește lansarea unui nou dispozitiv Chromecast cu software-ul Google TV. Spre diferență de modelul deja existent, noul model va fi numit Chromecast HD și nu va permite redare în 4K. Astfel, acesta va fi dedicat dispozitivelor cu ecrane Full HD. Chiar și în ciuda acestor limitări, noul dispozitiv ar putea avea câteva avantaje față de „fratele” său mai mare, lansat în urmă cu câțiva ani deja. Fiind produs mai recent, beneficiază de software mai nou.

Chromecast HD ar putea fi lansat direct cu Android 12

Chromecast HD nu a fost încă anunțat oficial, însă pachete software care urmează să fie instalate pe dispozitiv au ajuns deja în mâinile unor dezvoltatori software. Kuba Wojciechowski a publicat pe Twitter screenshot-uri cu aceste pachete software, care menționează noul dispozitiv sub numele Chromecast HD și confirmă faptul că rulează Android 12 din start. În comparație, Chromecast with Google TV (modelul 4K) beneficiază chiar și acum de Android 10 și sunt slabe șanse ca acesta să primească o versiune mai nouă prea curând.

Motivul este faptul că beneficiază de numai 8 GB de stocare internă, care este prea puțin pentru a descărca și instala o versiune mai nouă de Android. De asemenea, acel dispozitiv nu poate instala actualizări prin „streaming”, ceea ce Google numește update-uri A/B, care instalează pachetele direct, fără să le descarce mai întâi. Noul Chromecast HD are însă alt dezavantaj, care ar putea bloca dispozitivul pe Android 12.

Noile cerințe Google pentru Android necesită minimum 2 GB memorie RAM pentru update la Android 13. În timp ce Chromecast with Google TV (4K) are 2 GB memorie RAM, acesta nu are destul spațiu de stocare pentru a instala un nou update. Chromecast HD nu va avea însă destul RAM pentru Android 13, întrucât beneficiază de numai 1,5 GB. Este posibil ca Android-ul de televizoare să nu aibă aceleași limitări precum telefoanele, însă.

Prețul ar trebui să fie mai mic

Se pare că, la nivel software, telecomanda noului Chromecast HD este identică cu cea de pe modelul anterior, deci nu ne așteptăm la noi upgrade-uri sau schimbări de design, în timp ce conectivitatea rămâne Wi-Fi 5 și Bluetooth 5.2.

Chromecast HD ar trebui să fie anunțat oficial în următoarele câteva săptămâni, întrucât a trecut deja prin procesul de aprobare al autorităților. Probabil că va fi introdus în ofertă la un preț mai mic decât cel al modelului deja existent.

sursa: Android Authority

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult