ASUS anunță AFS Appliance, servere care rulează AI similar cu ChatGPT local

11.06.2023
ASUS anunță AFS Appliance, servere care rulează AI similar cu ChatGPT local

AI-ul este „pe val” în domeniul tehnologiei în prezent, iar companiile producătoare atât de soluții software AI, cât și de hardware care să permită rularea acestor noi tipuri de aplicații, încearcă să capitalizeze rapid pe baza interesului foarte mare. ASUS a anunțat că va oferi companiilor soluții hardware și software pentru modele lingvistice avansate cu AI pentru a putea fi rulate local, fără a oferi informații private către servicii online.

Soluțiile pentru AI de la ASUS vor costa câteva mii de dolari pe lună

Compania anunță că a dezvoltat computere numite AFS Appliance, care rulează un model linvgistic numit Formosa. Acesta din urmă este echivalent cu ChatGPT 3.5 și poate fi instalat direct în serverele locale ale companiilor, oferind astfel angajaților un soi de ChatGPT offline, care poate fi accesat din rețeaua locală, fără a conecta AI-ul la internet și fără a oferi informații private către servicii de tip AI terțe.

Întrucât Samsung deja a descoperit că o parte dintre inginerii săi au introdus date confidențiale în ChatGPT, iar modelul lingvistic a început apoi să le folosească, o astfel de soluție va fi cu siguranță preferată de companiile mari.

AFS Appliance vor fi computere care vor fi instalate pe baza unui abonament lunar în cadrul companiilor. Prețurile pornesc de la 6.000 de dolari pentru modelul de bază și ajung la 10.000 de dolari pentru cele mai performante variante. Acestea sunt echipate cu GPU-uri DGX AI de la NVIDIA. Întrucât NVIDIA este partener ASUS în livrarea computerelor AFS, nu sunt așteptate probleme în lanțul de aprovizionare.

Este interesant însă că aceste computere nu sunt însă vândute direct, ci doar împrumutate pe perioada abonamentelor. ASUS se așteaptă să livreze pentru început astfel de computere câteva zeci de companii din Taiwan (între 30 și 50) și apoi să extindă programul și la nivel internațional.

Formosa Foundation Model, modelul lingvistic implementat de ASUS, este dezvoltat de subsidara sa numită TWS și este similar cu ChatGPT. Integrează funcții de generare de text și poate oferi și soluții la probleme de programare, dar nu este capabil să genereze imagini. Un motiv pentru care folosește acest model este însă faptul că poate genera text în limba chineză „tradițională”, folosită în Taiwan.

sursa: Arstechnica

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult