Cât va costa abonamentul „profesional” pentru ChatGPT. Microsoft investește 10 miliarde în Open AI

24.01.2023
Cât va costa abonamentul

OpenAI, compania din spatele modelului lingvistic ChatGPT, una dintre cele mai populare tehnologii noi, primește o nouă investiție din partea Microsoft. Pe lângă miliardele pe care gigantul software le-a investit deja, mai vine o rundă de 10 miliarde de dolari. Microsoft are deja în plan integrarea tehnologiilor companiei în produsele sale precum Bing și Office, iar serverele ChatGPT rulează deja pe infrastructura Azure. Alături de vești despre această investiție, vin și informații despre versiunea „Pro” a serviciului de chat.

ChatGPT începe deja testele unui abonament lunar

Cele 10 miliarde de dolari promise de Microsoft, sunt parte a unei investiții pe mai mulți ani. Astfel, OpenAI va primi din partea companiei infrastructură îmbunătățită pe platforma Azure, cu supercomputere care pot rula sarcini AI complexe. Acest lucru ar trebui să accelereze semnificativ serviciile ChatGPT, lucru necesar dacă va atrage din ce în ce mai mulți utilizatori. În prezent, cu un milion de utilizatori activi, serviciile sunt semnificativ mai lente decât erau la lansarea din luna noiembrie.

Cei care vor să folosească însă ChatGPT la viteză mai mare, vor avea în curând opțiunea de a plăti pentru asta. Știam deja că OpenAI lua în calcul lansarea unei versiuni Pro, iar acum avem primele detalii despre ce va oferi abonamentul și cât va costa. O parte dintre utilizatori au putut accesa pentru scurt timp un meniu de upgrade la versiunea Pro, care oferă viteză mai mare decât cea pentru utilizatorii „free”, disponibilitate chiar și când serverele sunt aglomerate și acces prioritar la funcțiile noi, înainte de disponibilitatea publică.

Toate acestea ar putea fi disponibile la un preț de 42 de dolari pe lună, un preț destul de mare pentru ceea ce este momentan o „jucărie” online, care de cele mai multe ori oferă răspunsuri greșite. Desigur, cu puțină creativitate, poți convinge ChatGPT să facă multe alte lucruri decât este antrenat sau decât îi este permis.

Cert este că această tehnologie este abia la început, iar Microsoft pare să încerce să „fure” startul prin alianța cu OpenAI. Între timp, Google, care investește în tehnologii AI de mulți ani, nu pare să aibă încă alternative la ChatGPT, cel puțin nu unele pe care să le ofere publicului larg.

sursa: Bloomberg, The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult