Peste 100 de cercetători cer ONU interzicerea roboţilor înzestraţi cu inteligenţă artificială în război

21.08.2017
Peste 100 de cercetători cer ONU interzicerea roboţilor înzestraţi cu inteligenţă artificială în război

Elon Musk s-a alăturat unui grup de cercetători care cer ONU interzicerea folosirii de roboţi înzestraţi cu inteligenţă artificială în război.

 

Pe lângă şeful Tesla, scrisoarea deschisă este semnată de 115 cercetători şi experţi, specialişti în robotică şi inteligenţă atificială, din 26 de ţări. Ei avertizează că roboţii şi inteligenţa artificială vor declanşa cea de-a treia revoluţie în conflictele armate, după cele generate de praful de puşcă şi armele nucleare.

 

ONU a decis recent începerea unor discuţii referitoare la armele robotizate, printre care se numără drone, rachete sau mitraliere autonome. „Acestea pot fi arme ale terorii, arme pe care despoţii şi teroriştii le pot folosi împotriva populaţiilor nevinovate şi arme care pot fi compromise prin atacuri informatice pentru a fi folosite în moduri nedorite”, se arată în scrisoare. Semnatarii au adăugat că nu avem mult timp pentru a acţiona şi că după ce această cutie a Pandorei va fi deschisă, închiderea ei va fi foarte dificilă.

Inteligenţa artificială nu este folosită doar în scopuri paşnice în aceste zile, ci şi în domeniul militar. Samsung a dezvoltat pentru guvernul din Coreea de Sud o mitralieră autonomă, capabilă să ia singură decizia de a deschide focul, iar BAE Systems dezvoltă, pentru armata britanică, drona Taranis, înzestrată cu rachete aer-aer şi aer-sol, care poate acţiona complet autonomă.

 

Samsung SGR-A1

 

Totodată, SUA deţine nava USS Sea Hunter, care nu are echipaj uman.

 

USS Sea Hunter

 

Printre semnatarii scrisorii se mai numără Mustafa Suleyman, co-fondatorul DeepMind, o companie deţinută de Google. Aceasta a dezvoltat AlphaGo, inteligenţa artificială care a învins campionul mondial la jocul Go.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult