STUDIU: Extratereştrii ne-ar putea distruge de la distanţă, printr-un mesaj care include malware

14.02.2018
STUDIU: Extratereştrii ne-ar putea distruge de la distanţă, printr-un mesaj care include malware

O echipă de cercetători a publicat un studiu în care arată cum ar putea fi distrusă civilizaţia pe Pământ de o specie extraterestră ostilă, fără ca măcar aceasta să ne viziteze. Cei doi autori spun că aceasta ne-ar putea trimite un mesaj care include malware bazat pe inteligenţă artificială.

 

Un malware extraterestru bazat pe AI poate distruge internetul, reţelele electrice sau centrele de date. „Per total, credem că riscul este foarte mic (dar nu zero) şi beneficiul potenţial foarte mare, de aceea recomandăm citirea unui astfel de mesaj”, scriu autorii.

 

Studiul, numit „Comunicare interstelară. IX. Decontaminarea mesajelor este imposibilă” arată că un mesaj primit de la o specie extraterestră necesită ajutorul computerelor noastre pentru a-l deschide, analiza şi înţelege. În cazul în care ar conţine malware, acesta s-ar răspândi repede în întreaga lume. „Decontaminarea” unui astfel de mesaj, înainte de a-l deschide, ar fi foarte dificilă, spun cercetătorii.

 

 

Studiul a fost realizat de doi cercetători, de la Observatorul Sonneberg din Germania şi Universitatea din Hawaii.

 

CITEŞTE ŞI: Omul care a lucrat la hărţile cu coordonatele Terrei trimise de NASA în spaţiu în anii ’70 se teme că acestea sunt periculoase

 

Şi oamenii, la rândul lor, au trimis mesaje în spaţiu în speranţa că acestea vor fi interceptate de alte specii din Univers. Celebrul astrofizician Stephen Hawking crede că ar fi mai bine să păstrăm „tăcerea” aici pe Terra. El a declarat că extratereştrii ar putea provoca dispariţia speciei umane. Contactul ar fi similar cu cel dintre flota lui Columb şi populaţia indigenă din America, care, potrivit lui Hawking, „nu s-a terminat prea bine”.

 

Totodată, omul care a conceput unele dintre hărţile trimise de NASA în spaţiu în anii 1970 pentru a le arăta unor posibile civilizaţii extraterestre coordonatele Terrei se teme că acestea pot fi periculoase. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult