Tânără, pozată de un aspirator robot în timp ce stătea pe toaletă. Imaginile, încărcate pe internet

20.12.2022
Tânără, pozată de un aspirator robot în timp ce stătea pe toaletă. Imaginile, încărcate pe internet
Foto: Pexels

O imagine cu o femeie care stătea pe o toaletă a apărut pe un forum de internet din Venezuela în 2020. Poza nu a fost făcută de o persoană, ci de un aspirator robot Roomba J7, produs de iRobot.

Robotul a trimis imaginile către Scale AI, un startup care angajează oameni și firme din întreaga lume, care utilizează dispozitive smart, pentru a-i trimite imagini, clipuri video și fișiere audio cu scopul de a antrena inteligența artificială pe care o dezvoltă.

MIT Technology Review a descoperit mai multe imagini și înregistrări video în care oameni pot fi identificați ușor. Pe lângă femeia care stă pe toaletă, în altă imagine apare un băiat de 8-9 ani căruia i se vede clar fața.

Aspirator robot Roomba J7.

Compania iRobot a fost achiziționată recent de Amazon pentru 1,7 miliarde de dolari. Firma a confirmat faptul că imaginile obținute de sursa citată au fost surprinse de dispozitivele sale în 2020. Potrivit iRobot, acestea provin de la versiuni speciale de roboți, folosiți pentru dezvoltare. Aceste unități nu sunt, potrivit companiei, disponibile pentru publicul larg.

Un aspirator robot avansat poate fi un pericol pentru intimitatea utilizatorului

Aspiratoarele au fost oferite unor parteneri plătiți și unor angajați, care au semnat documente prin care și-au dat acordul ca aspiratoarele să colecteze imagini, clipuri video și conținut audio. Aceste date sunt necesare pentru ca viitoarele modele de aspiratoare Roomba să fie mai inteligente, precise și eficiente.

Citește și: Ce face THeMIS, robotul primit de Ucraina pentru care Rusia plătește o recompensă de 16.000 de dolari

Producătorul susține că cei care au folosit aceste unități, marcate cu sticker-e galbene pe care scrie „înregistrare video în derulare”, ar fi trebuit să nu le permită roboților să intre în anumite zone din casă.

Totuși, iRobot nu i-a permis publicației MIT Technology Review să vadă înțelegerile semnate cu partenerii și angajații care au folosit roboții. Mai mult, compania nu a oferit date de contact ale persoanelor care i-au testat.

Ce nu se știe, deocamdată, este cum au ajuns imaginile pe un forum public de pe internet. Ar putea fi vorba de un atac informatic care a vizat Scale AI sau iRobot sau au fost puse acolo de un angajat al uneia dintre companii, care a avut acces la ele. Iar angajații chiar au acces la aceste date, deoarece acestea trebuie să fie adăugate în categorii și adnotate de o persoană înainte să fie livrate algoritmului de machine learning.

Compania iRobot a anunțat că a deschis o anchetă pentru a vedea cine a făcut publice datele respective, inclusiv pentru a afla cine a pus la dispoziția MIT Technology Review 15 imagini.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult