3 caracteristici ale unui site de calitate

09.05.2022
3 caracteristici ale unui site de calitate

La ora actuală, online-ul face parte din viața cotidiană a oamenilor, integrându-se atât de bine în rutina zilnică, încât a devenit esențial în aproape orice sarcină, simplă sau complicată. Internetul este, practic, o sursă inepuizabilă de informații pe care oamenii le folosesc după nevoi și chiar după bunul plac, fiind extrem de ușor accesibile.

Cu toate acestea, un site de calitate nu trebuie să aibă doar un conținut bun, ci trebuie să dețină și o serie de caracteristici tehnice potrivite, astfel încât el să poată fi accesat și utilizat cu ușurință de către publicul țintă, deoarece concurența este cel mai mare obstacol care stă între un site și utilizatorii săi.

Cum recunoști un site de calitate?

Având în vedere faptul că internetul este format dintr-un număr extrem de mare de site-uri, a fost necesară integrarea lor într-un spațiu digital care să le pună la dispoziția utilizatorilor. Astfel de spații se numesc motoare de căutare (Google, Bing, Yahoo etc.) și sunt, la rândul lor, tot site-uri, dar care au un rol autoritar în infrastructura online-ului. Practic, ele sunt cele care afișează site-urile pe care le caută utilizatorii în funcție de anumite caracteristici pe care aceste site-uri obișnuite sunt nevoite să le respecte pentru a-și câștiga o poziție de top în ierarhia căutărilor.

Chiar dacă Google este, în prezent, cel mai utilizat motor de căutare, toate pun preț pe câteva caracteristici elementare.

Simplitatea

Cel mai important factor de determinare a calității unui website este experiența pe care o au utilizatorii. Astfel, el trebuie să fie ușor de folosit, să se încarce repede și să aibă un design plăcut din punct de vedere estetic.

Odată cu apariția comerțului online, multe magazine și-au făcut o prezență digitală, ceea ce înseamnă că fie și-au deschis un “sediu” nou pe internet, fie s-au mutat cu totul în acest spațiu. Cu toate acestea, regulile au rămas aceleași, iar vizita clientului virtual se termină cu o tranzacție doar dacă acesta este mulțumit de experiența sa. Aceeași regulă se aplică pentru orice site, deoarece toate fac același lucru și anume, vând, indiferent că este vorba de o informație, un produs material sau o imagine.

Conținutul relevant

Atunci când un utilizator accesează un site, o face deoarece caută ceva. Poate fi vorba de un produs material sau de o informație. De multe ori, se întâmplă ca un site să se prezinte într-un fel, atrăgând utilizatorul și dându-i impresia că poate oferi ceea ce caută, dar, în realitate, să ofere cu totul altceva. În consecință, utilizatorul intră pe site, dar îl părăsește foarte repede, negăsind ceea caută. În acest fel, crește bounce-rate-ul, indicând faptul că vizitatorii ies de pe site foarte repede, deci acesta nu le satisface nevoile.

Prin urmare, un site trebuie să aibă conținut relevant din domeniul în care activează. De la articole de blog până la produse specifice, dacă este vorba de un magazin online, conținutul joacă un rol esențial. De asemenea, nu doar conținutul în sine este important, ci și structura sa. Pentru acest lucru, sunt foarte importante serviciile de promovare SEO care stabilesc cuvintele cheie pe care un site se poate poziționa și poate atrage un număr mare de vizitatori.

Design-ul

În online, proverbul “nu judeca o carte după copertă” nu se aplică, deoarece design-ul este o metodă de promovare. În același timp, această copertă arată modul în care un site se tratează pe sine, reflectând modul în care își poate trata utilizatorii.

Totuși, este important de reținut că internetul este o lume piață cu o concurență foarte mare, iar imaginea ajută fiecare jucător să iasă în evidență. Astfel, un design plăcut, unde utilizatorii sunt ghidați cu ajutorul butoanelor de CTA, dar și o imagine ușor de reținut pot crea o conexiune stabilă între website și utilizatori.

În concluzie, un site de calitate este cel care reușește să convingă utilizatorii să revină. Pentru acest lucru, sunt obligatorii caracteristicile prezentate care, în schimb, trebuie fructificate și dezvoltate în mod constant pentru a se plia cerințelor schimbătoare ale utilizatorilor și pentru a respecta update-urile motoarelor de căutare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult