5 reguli esenţiale pentru mai puţin spam

18.10.2007
5 reguli esenţiale pentru mai puţin spam
Cel mai bine este să previi

Spamul, în caz că mai există cineva care nu ştie ce înseamnă, reprezintă mesajele de e-mail nesolicitate, care ne invadează în fiecare zi conturile. Fie că ne anunţă că am câştigat 10 milioane de dolari la loteria din Nigeria sau ne sugerează că avem nevoie de Viagra, mesajele nesolicitate au două caracteristici comune: sunt insistente şi stresante. Dacă ai început să primeşti spam pe un cont nou creat, poţi să fi sigur că vei primi din ce în ce mai mult, cu trecerea timpului.

În acest articol îţi voi spune care sunt cele mai importante 5 reguli pentru a evita spamul. Sunt reguli care nu implică cunoştinţe tehnice (software sau hardware), ci doar o logică simplă rezultată din cunoaşterea strategiei spamerilor. Primele două reguli au rol preventiv, pentru a evita primirea mesajelor nesolicitate, pe când restul de trei au scopul de a nu agrava şi mai mult situaţia.

1. Evită să-ţi dai adresa de e-mail pe forumuri, bloguri

Pentru a culege adrese de e-mail pe care să le bombardeze, spamerii folosesc nişte programe numite generic boţi (de la spambot în căutarea adreselor de e-mail. Adresele găsite vor fi apoi adăugate într-o bază de date şi ). Acestea nu fac altceva decât să scaneze paginile Web bombardate cu spam. De aici reiese prima regulă: evită pe cât posibil să-ţi dai adresa de e-mail pe site-uri care o afişează şi o fac uşor de găsit de aşa-numiţii boţi.

Asta nu înseamnă neapărat că nu trebuie să-ţi mai faci conturi (pentru care ţi se cere adresa de e-mail) pe site-uri care oferă diverse servicii doar membrilor. Presupune însă bifarea opţiunii de ascundere a adresei de e-mail. De obicei, forumurile au o astfel de opţiune, tocmai pentru a te proteja de spam.

2. Foloseşte două adrese de e-mail sau fă-ţi o adresă temporară

Poate cea mai bună metodă preventivă este să ai două adrese separate de e-mail: una personală şi una pe care să o foloseşti special pentru crearea conturilor pe diverse site-uri, forumuri, bloguri etc. În acest fel, adresa personală va fi scutită de prea multe mesaje nesolicitate, cea de-a doua luând asupra ei spamul.

O altă soluţie pentru protejarea contului principal de e-mail este crearea unei adrese temporare care să fie folosită pentru înscrierea pe site-urile pe care vrei să-ţi faci cont. De fiecare dată când îţi faci cont pe un site trebuie să furnizezi o adresă de e-mail validă, nu poţi da una falsă. Asta pentru că, de obicei, cei de la site-ul respectiv, îţi trimit un e-mail care conţine un link pentru confirmarea validităţii adresei de e-mail respective.

Pentru aceste cazuri poţi să-ţi creezi un cont temporar de e-mail. Sunt multe servicii care îţi oferă adrese de e-mail pentru perioade determinate, de obicei scurte, de timp. Un exemplu este site-ul 10minutemail. Pentru a primi o adresă temporară este suficient să apeşi un singur link, nu trebuie să completezi un fomular lung şi stresant, ca în cazul conturilor normale de e-mail. Această adresă este valabilă exact 10 minute, suficient timp pentru a primi e-mail-ul de confirmare a valabilităţii adresei de e-mail.

10minutemail

Nu înrăutăţii situaţia

3. Nu afişa imaginile din mesajele nesolicitate

Spamerii sunt, în general, nişte tipi inteligenţi, care folosesc diverse trucuri pentru a-şi atinge scopul. Unul dintre acestea este includerea în e-mail-urile pe care le trimit a unor imagini stocate pe servere externe. Când tu deschizi mesajul primit, imaginea se încarcă de pe serverul respectiv. Astfel, spamerul află că adresa pe care a trimis este validă şi că cineva o verifică. Ce va urma este evident: un val şi mai mare de mesaje nesolicitate.

De aceea, este recomandat să nu afişezi imaginile din mesaje care provin de la adrese necunoascute sau de care eşti sigur că sunt spam. Clienţii de e-mail, atât de desktop (Outlook, Thunderbird, The Bat etc.), cât şi web based (Yahoo!, Gmail etc.) blochează în mod implicit aceste imagini. Treaba ta este să te asiguri că mesajele pentru care optezi să afişezi imaginile provin din surse sigure. Altfel dai undă verde la mai mult spam.

4. Nu da click pe link-uri

Din aceleaşi motive ca în cazul regulii 3, spamerii includ link-uri în mesajele pe care le trimit. Sunt două tipuri de link-uri: cele care ar trebui să ducă la o pagină Web legată de informaţiile din e-mail şi cele de unsubscribe . Spamerii pun în mesajele pe care le trimit, în partea de jos, o secţiune de dezabonare, întocmai ca newletterele obişnuite. Asta, pentru a-i păcăli pe cei suficient de creduli pentru a da click.

Dacă vei da click pe link-ul de dezabonare, nu numai că nu vei reuşi să te dezabonezi, dar vei confirma spamerului că ai deschis mesajele primite. Iar acesta te va bombarda şi mai tare cu mesaje.

spam link

5. Nu da reply şi nu folosi auto-respondere

Ştiu că este frustrant să primeşti tone de spam, dar să dai reply pentru a-i spune spamerului părerea ta despre mama lui nu este cea mai inteligentă soluţie. Va şti că mesajele trimise de el au fost primite şi, la fel ca la regulile 3 şi 4, nu va ezita să îţi trimită şi mai mult spam.

O idee la fel de proastă este folosirea funcţiei de răspundere automată (auto-responder). Mulţi utilizatori apelează la această funcţie pe perioada concediului, pentru a-i înştiinţa pe cei care le trimit mesaje că sunt plecaţi. Pe spammer nu-l interesează dacă eşti în concediu sau nu, pentru el acel mesaj trimis de auto-responder este, din nou, o confirmare că mesajele lui au ajuns la tine.

Am păstrat pentru final vestea proastă: nu vei scăpa niciodată de spam. La ora actuală nu există nicio regulă magică sau un filtru impecabil care să te scutească în procent de 100% de spam. Aceste reguli au scopul de a reduce numărul de mesaje nesolicitate pe care le primeşti. Chiar şi cel mai bun filtru pe care eu îl ştiu, cel de la Gmail, mai scapă din când în cândcăte un spam în Inbox. Acesta este Internetul de care suntem dependenţi, cu calităţile şi defectele lui.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News