AI similar Chat GPT, folosit pentru a „decoda” undele cerebrale în cuvinte și propoziții

24.08.2023
AI similar Chat GPT, folosit pentru a „decoda” undele cerebrale în cuvinte și propoziții

O femeie paralizată poate vorbi și gesticula printr-un avatar digital controlat de un AI asemănător Chat GPT, folosit pentru a-i „decoda” undele cerebrale în cuvinte și expresii faciale. Experimentul desfășurat la Universitatea din California, San Francisco (UCSF), ar putea reda persoanelor afectate de paralizie severă vocea și abilitatea de a-și exprima emoțiile față de cei din jur.

În timp ce interfețele creier-computer nu sunt chiar o noutate, folosirea tehnologiilor AI și Chat GPT în mod special deschide opțiuni care pur și simplu nu existau până acum pentru deslușirea și folosirea practică a impulsurilor colectate de la electrozii implantați. Perfecționat și transpus într-un dispozitiv medical, noul „interpretor” dotat cu inteligență artificială ar putea transforma viața persoanelor care și-au pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unor afecțiuni precum accidentele vasculare cerebrale și scleroza laterală amiotrofică (ALS).

În prezent, pacienții care nu pot gesticula sau comunica verbal sunt nevoiți să se bazeze pe sintetizatoare de vorbire frustrant de lente, care implică selectarea cuvintelor folosind mișcările ochilor sau mișcări faciale mici, făcând imposibilă conversația naturală.

Cea mai recentă tehnologie folosește 253 electrozi, implantul de forma unui mic dreptunghi și subțire cât o foaie de hârtie fiind aplicat pe suprafața creierului pentru a detecta activitatea electrică în regiunea care controlează vorbirea și mișcările feței. Aceste semnale sunt traduse direct în discursul și expresiile faciale redate pe fața unui avatar digital, inclusiv zâmbetul, încruntarea sau surpriza.

Pacienta, o femeie de 47 de ani, a rămas complet paralizată în urma unui accident vascular cerebral suferit în urmă cu mai bine de 18 ani. Ea nu poate vorbi sau tasta și comunică în mod normal folosind tehnologia de urmărire a mișcărilor, care îi permite să selecteze încet literele cu până la 14 cuvinte pe minut. Ea speră că tehnologia avatarului digital animat de o versiune simplificată de Chat GPT i-ar putea permite să lucreze ca și consilier pentru ajutarea altor persoane paralizate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult