Aplicaţia FaceApp, declarată de FBI ameninţare de securitate (contraspionaj)

03.12.2019
Aplicaţia FaceApp, declarată de FBI ameninţare de securitate (contraspionaj)

Creaţia unor dezvoltatori din Rusia, FaceApp este o aplicaţie de mobil foarte populară care, spre amuzamentul utilizatorilor realizează „îmbătrânirea” în timp real a trăsăturilor feţei, aplicând o serie de algoritmi AI foarte sofisticaţi. Numai că scopul declarat al acestei aplicaţii bazată pe recunoaştere facială ar putea să nu fie şi singurul. Potrivit agenţiei americane FBI, aplicaţia rusească FaceApp reprezintă o „potenţială ameninţare de securitate (contraspionaj)”, împreună cu alte aplicaţii similare dezvoltate în Rusia.

Aplicaţia care permite utilizatorilor să arate mai tineri sau mai bătrâni in timp ce se privesc în ecranul telefonului, colectează prin intermediul camerei foto trăsăturile faciale şi alte informaţii ale utilizatorilor analizând modul de folosire al telefonului mobil. Spre exemplu, în afară de lista cu aplicaţiile instalate ar putea fi observate şi interesele persoanei respective (ex. pe teme politice), analizând adresele site-urilor vizitate şi postările făcute în reţelele de socializare. Atunci când utilizatorii monitorizaţi sunt persoane aflate pe teritoriul Rusiei, toate aceste practici sunt acoperite de mecanismele legale aflate la dispoziţia guvernului rus. În afara Rusiei, putem vorbi deja despre activităţi de spionaj în favoarea unui guvern străin, aplicaţia devenind o potenţială ameninţare de securitate.

 

 

„Considerăm orice aplicaţie mobilă sau produs similar, care e dezvoltat în Rusia, cum este şi FaceApp, drept o potenţială ameninţare de securitate (contraspionaj)”, se arată în răspunsul FBI.

Un important semnal de alarmă este faptul că utilizatorii FaceApp trebuie să acorde la instalarea aplicaţiei acces deplin şi permanent la aproape toate pozele şi datele stocate pe telefonul mobil, lăsând la discreţia dezvoltatorilor să decidă cum anume folosesc aceste informaţii.

În mod predictibil, dezvoltatorul Face App, o companie numită Wirelss Lab cu sediul în oraşul Sankt Petersburg a negat toate acuzaţiile aduse de americani, precizând că singurele date care ajung să fie stocate temporar pe serverele companiei sunt anumite poze încărcate de utilizatori pentru a fi editate prin aplicarea anumitor filtre de imagine.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult