Artifact, aplicația de știri de la fondatorii Instagram, lansată oficial

23.02.2023
Artifact, aplicația de știri de la fondatorii Instagram, lansată oficial

Kevin Systrom și Mike Krieger, cei doi fondatori ai Instagram, au lansat oficial noua lor platformă de știri numită Artifact. Aceasta este o aplicație care colectează știri despre interesele principale ale utilizatorilor și le sortează cu un algoritm AI pentru a asigura că aceștia primesc cele mai relevante informații din surse verificate. În timp, aceasta ar putea primi mai multe funcții sociale, dar în prezent doar adună știri pentru fiecare utilizator în parte.

Artifact este un agregator de știri care afișează link-uri într-un flux generat de AI

Este interesantă abordarea Artifact față de alte astfel de platforme. Prima dată când instalezi aplicația, îți cere doar să alegi interese din mai multe categorii, după care începe direct să îți livreze știri. Cu cât citești mai multe știri, care se deschid în aplicație direct de pe site-ul oficial, cu atât vei învăța algoritmul să îți sorteze mai bine știrile pe care ți le pune în feed-ul principal. Desigur, poți să alegi manual știri pe care să le salvezi pentru mai târziu, sau poți să scoți din recomandări anumite publicații sau subiecte.

Mai mult, utilizarea aplicației nu necesită înscrierea unui cont. Poți începe să citești știri și poți primi un feed personalizat, chiar dacă nu înscrii un cont. Totuși, activitatea pe care o faci rămâne doar pe dispozitivul pe care folosești aplicația. Dacă vrei să ai același feed pe mai multe dispozitive, trebuie să te înscrii cu un număr de telefon.

O funcție interesantă este însă cea care permite sincronizarea cu agenda telefonică, dezvăluind astfel subiectele populare în „cercul” tău de cunoștințe care folosesc aplicația. Ce nu îți arată însă este cine a citit acel subiect, ci doar câți au citit despre el. Asta pentru că aplicația încearcă, pe cât posibil să țină datele utilizatorilor cât mai confidențiale.

La fel ca multe browser-e din prezent, Artifact permite citirea articolelor în „reader mode”, o interfață simplificată, care ascunde elementele care distrag atenția din articole, precum reclamele sau meniurile de navigație, având la dispoziție doar textul și imaginile. Cei care au abonamente la publicații internaționale cu renume, precu New York Times sau Wall Street Journal, pot să se autentifice cu conturile personale direct în Artifact pentru a putea citi articolele de pe aceste site-uri.

Artifact intră astfel în concurență cu Google News, Apple News și Feedly, în încercarea de a oferi utilizatorilor știri cât mai relevante, într-o manieră cât mai accesibilă.

Aplicația este disponibilă pe App Store și Google Play Store.

sursa: TechCrunch

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult