Autoritățile europene anunță noi măsuri pentru consolidarea USB-C, ca format unic de încărcare pe telefoanele mobile vândute în spaţiul comunitar

21.04.2022
Autoritățile europene anunță noi măsuri pentru consolidarea USB-C, ca format unic de încărcare pe telefoanele mobile vândute în spaţiul comunitar

Comisia Europeană a decis anul trecut  în favoarea adoptării USB-C drept conector universal pentru încărcarea telefoanelor mobile. De asemenea, legislația prevede și ca încărcătoarele să poată fi vândute separat de dispozitivele electronice. Noi revizii aduse pachetului de legi vin să consemneze și faptul că utilizatorii ar putea să nu aibă nevoie de un nou cablu de alimentare, dacă dețin deja unul de la smartphone-ul folosit anterior.

Planul este ca oamenii să aibă un singur încărcător pentru toate dispozitivele pe care le dețin, indiferentă că acestea sunt smartphone-uri, tablete sau căști wireless. Fiecare dispozitiv ar trebui să fie reîncărcabil prin USB-C.

Excluderea adaptorului AC din pachetul cu accesorii standard probabil că nu este placul producătorilor smartphone. De asemenea, obligativitatea folosirii USB-C lovește puternic în producătorii care au făcut un business profitabil din vânzarea de accesorii, împiedicând accesul consumatorilor la accesorii compatibile prin impunerea unui format de mufă proprietar. Vorbim, desigur, despre Apple.

O altă măsură pregătită de autoritățile europene este stabilirea unui standard comun pentru încărcare wireless, astfel ca achiziționarea de adaptoare wireless (mult mai costisitoare decât un simplu cablu USB-C) să fie decisă doar după criteriul puterii suportate, nu și a standardului de încărcare suportat.

Argumentând propunerea adusă în fața Parlamentului European, CE apreciază că noile reglementări vor ajuta utilizatorii să economisească aproximativ 250 de milioane de euro anual, săpând de achiziții inutile de încărcătoare. Totodată, măsura ar trebui să fie benefică și pentru mediul înconjurător, prin reducerea anuală a deșeurilor electronice cu aproape o mie de tone.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult