Comisia Europeană propune oficial adoptarea USB-C, ca format unic de încărcare pe telefoanele mobile vândute în spaţiul comunitar

23.09.2021
Comisia Europeană propune oficial adoptarea USB-C, ca format unic de încărcare pe telefoanele mobile vândute în spaţiul comunitar

Comisia Europeană a decis în favoarea adoptării USB-C drept conector universal pentru încărcarea telefoanelor mobile. De asemenea, legislația va prevede și ca încărcătoarele să fi vândute separat de dispozitivele electronice.

Excluderea adaptorului AC din pachetul cu accesorii standard probabil că va fi pe placul producătorilor smartphone, ajutându-i să vândă mai ușor oferta de alimentatoare opționale. În schimb, obligativitatea folosirii USB-C cu siguranță va lovi puternic în producătorii care au făcut din vânzarea de accesorii un business pe bani mulți, împiedicând accesul consumatorilor la accesorii compatibile prin impunerea unui format de mufă proprietar. Vorbim, desigur, despre Apple.

Totodată, prin adoptarea universală a mufei USB-C vom scăpa în sfârşit de bătrânul format micro-USB (Micro-B), încă folosit cu undele modele de telefoane low-end care nu includ funcţie de încărcare rapidă. Vechide peste un deceniu, conectorul micro-USB are practic aceeaşi vârstă ca şi piaţa smartphone.

Argumentând propunerea adusă în fața Parlamentului European, CE apreciază că noile reglementări vor ajuta utilizatorii să economisească aproximativ 250 de milioane de euro anual, săpând de achiziții inutile de încărcătoare. Totodată, măsura ar trebui să fie benefică și pentru mediul înconjurător, prin reducerea anuală a deșeurilor electronice cu aproape o mie de tone.

Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, jumătate dintre încărcătoarele vândute cu telefoane mobile aveau conector micro-USB, 29% foloseau deja USB-C și 21% aveau conector Lightning.

Comisia europeană încearcă încă din anul 2014 să încurajeze folosirea unui standard comun pentru încărcare USB, însă abordarea bazată pe aliniere voluntară la noile tendinţe nu a dat rezultate, majoritatea producătorilor alegând să joace după propriile reguli.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult