Autoritățile UE pregătesc noi legi pentru protejarea intimității online

20.05.2021
Autoritățile UE pregătesc noi legi pentru protejarea intimității online

Țintind în mod direct excesele recente acuzate la adresa Facebook, Google și alți giganți tehnologici, autoritățile europene pregătesc înăsprirea legilor care veghează pentru protejarea intimității și anonimitatea cetățenilor UE în mediul online.

Anunțat de Comisia Europeană în luna decembrie 2020, Digital Services Act obligă marii jucători din industrie să abordeze mai hotărât problema conținutului ilegal , cum ar fi incitările la ură și propagarea materialelor care ilustrează abuzuri sexuale asupra copiilor.

De asemenea, folosirea abuzivă a platformelor administrate va trebui mult mai bine gestionată, orice încălcări care afectează drepturile fundamentale ale cetățenilor UE, dar și manipularea intenționată a platformelor de către terți, cu scopul de a influența alegerile democratice și campaniile care vizează sănătatea publică, fiind mai aspru pedepsite.

Înainte de a putea fi pus în aplicare, proiectul de lege trebuie mai întâi negociat cu parlamentarii și țările UE. Un motiv de nemulțumire ar fi acela că versiunea actuală a propunerilor înaintate de Comisia Europeană este destul de slabă și prea prietenoasă cu industria, declară parlamentarul verde, Patrick Breyer, responsabil cu trecerea proiectului de lege (DSA) prin parlamentul UE, în numele comitetului pentru libertăți civile și justiție.

„DSA este o oportunitate de a trece puterea asupra drepturilor noastre fundamentale din mâinile marilor companii în mâinile oamenilor de rând și ale instituțiilor democratice”, a declarat Breyer într-un interviu pentru Reuters.

„Legislația trebuie să abordeze cauza problemei și modelele de afaceri dăunătoare pentru mediul online, bazate pe colectarea și exploatarea omogenă a datelor cu caracter personal, vânzarea de previziuni despre comportamentul uman și manipularea oamenilor”, a spus acesta.

Breyer a întocmit un raport cu sugestiile sale, care includ dreptul la anonimat pentru a preveni abuzul de date și furtul de identitate, pentru a permite autorităților publice să abordeze conținutul ilegal impunând măsuri specifice pe platforme, mai degrabă decât mecanisme de autoreglare și coregulare.

Parlamentarul Patrick Breyer dorește, de asemenea, să oblige monopolurile din industrie (ex, Facebook, Google) să faciliteze interoperabilitatea obligatorie , astfel încât utilizatorii să poată comunica cu alte platforme fără a părăsi umbrela de protecție a tehnologiilor de criptare end-to-end.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult