Cât de rapid este internetul oferit de serviciul prin satelit Starlink al lui Elon Musk

16.08.2020
Cât de rapid este internetul oferit de serviciul prin satelit Starlink al lui Elon Musk

Starlink, serviciul de internet prin satelit dețiut de compania SpaceX a lui Elon Musk, funcționează deja.

Utilizatorii de Reddit au analizat site-ul Ookla Speedtest și au descoperit că Starlink oferă viteze de descărcare a datelor cuprinse între 11 Mbps și 60 Mbps. Media a fost de 42,8 Mbps. Viteza este similară cu cea oferită de unele rețele mobile 4G/LTE.

Testele, realizate recent, au fost făcute de utilizatori din programul Beta. Aproape toate au fost realizate în Los Angeles, California. Doar trei au fost fost făcute în Seattle, Washington.

Citește și: După SpaceX, încă o companie se pregătește să pună mii de sateliți pe orbită joasă

Vitezele de upload înregistrate au fost cuprinse între 4,5 Mbps și 17,7 Mbps. Latențele obținute au fost curpinse între 20 ms și 94 ms.

Latența se referă la intervalul de timp necesar pentru ca datele să ajungă de pe dispozitivul unui utilizator pe server și înapoi.

Vitezele oferite de Starlink, peste cele disponibile în multe regiuni din SUA

Starlink are, însă, o țintă ambițioasă, de care este departe deocmadată: vrea să ofere viteze de descărcare de până la 1 Gbps.

Citește și: Prima țară în care baloanele Loon ale Google oferă servicii comerciale de internet

Totuși, chiar și vitezele actuale oferite de serviciu sunt excelente pentru SUA, unde viteza internetului este mică în majoritatea regiunilor. În zonele rurale conexiunile au 7 Mbps sau mai puțin.

Serviciile Starlink vor fi lansate în acest an în SUA și Canada, iar în 2021 vor fi disponibile la nivel global.

Sursa: PCMag

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult