Chrome şi Firefox îi avertizează acum pe utilizatori când intră pe pagini nesigure, care nu dispun de protocol HTTPS

27.01.2017
Chrome şi Firefox îi avertizează acum pe utilizatori când intră pe pagini nesigure, care nu dispun de protocol HTTPS

Cea mai nou versiune a browserului Mozilla, Firefox 51, îi avertizează pe utilizatori atunci când intră pe o pagină nesigură – fără protocol HTTPS – care le cere date de autentificare. La scurt timp după aceea Google la dat drumul la actualizarea Chrome 56, care include o funcţie similară.

 

În Firefox, utilizatorii care rulează cea mai nou versiune vor vedea la începutul barei de adrese un lacăt tăiat de o linie roşie şi un buton cu un „i” în interior atunci când intră pe o pagină nesigură de pe internet care are un câmp de autentificare.

 

 

În acelaşi scenariu, browserul Chrome afişează un buton cu un „i” în interior şi mesajul „Not secure”. Programul de navigare va afişa aceste informaţii doar atunci când o pagină include câmpuri vizibile în care pot fi introduse date de autentificare, precum numele de utilizator şi parola.

 

 

Pe înţelesul tuturor, HTTPS, a cărei prezenţă este semnalată printr-un mic lacăt în bara de adrese web din browser, creează un fel de tunel digital criptat între utilizator şi site. În cazul în care un site are activată această măsură de securitate pe toate paginile, cineva care urmăreşte un utilizator va putea afla pe ce site se află acesta, dar nu şi ce face acolo. 

 

Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult