Companiile de publicitate acuză Facebook de falsificarea afişărilor generate de reclame video

18.10.2018
Companiile de publicitate acuză Facebook de falsificarea afişărilor generate de reclame video

Potrivit acuzaţiilor aduse într-un proces aflat în plină desfăşurare la un tribunal din Statele Unite, Facebook nu a oferit companiilor de publicitate o informare corectă, cu privire la timpul petrecut de utilizatorii reţelei de socializare vizionând reclamele video plătite de acestea.

Motivaţia pentru care Facebook ar distorsiona măsurătorile este uşor de intuit: cu cât mai mult timp petrec utilizatorii urmărind reclamele inserate în clipurile video distribuite în cadrul reţelei de socializare, cu atât pot fi acestea taxate mai mult.

Mai mult decât o simplă umflare a statisticilor, Facebook ar fi falsificat în mod grosolan numărul de vizualizări, cu 150% – 900%. Potrivit acuzaţiilor aduse, vasta majoritate a reclamelor video livrate prin intermediul platformei de socializare au durate de vizionare prea mici pentru a putea considera că mesajul acestora a fost într-adevăr recepţionat, utilizatorii derulând pur şi simplu peste acestea. Dacă Facebook ar dezvălui companiilor de publicitate faptul că reclamele cumpărate nu atrag atenţia utilizatorilor, acestea ar renunţa în cele din urmă să mai folosească serviciile reţelei de socializare.

Contactaţi pentru clarificări, reprezentanţii Facebook au refuzat să comenteze pe acest subiect, declarând doar că acuzaţiile aduse sunt nefondate.

Totuşi, istoricul companiei este departe de a fi unul curat. În luna septembrie 2016 Facebook anunţa că a observat o „eroare” în modul de calculare a timpului de vizualizare a reclamelor video, aceasta fiind între timp corectată. Potrivit explicaţiei oficiale „măsurătoarea trebuia să reflecte timpul total petrecut la vizionarea unei reclame video, împărţit la numărul de oameni care au vizionat-o”. Pentru a fi contorizată, fiecare vizionare trebuia să aibă o durată de minim 3 secunde. În practică, au fost incluse în calcul toate vizionările, indiferent de durată. Spre exemplu, simpla derulare în News Feed era de ajuns pentru a genera afişări oricărei reclame video prezentă acolo.

Procesul aflat acum în desfăşurare se bazează tocmai pe presupusa fraudă comisă de Facebook în anul 2016. Nu este clar în ce măsură practicile reclamate mai sunt folosite în prezent, însă avocaţii Facebook afirmă că reclamanţii nu au probat niciodată în mod adecvat folosirea măsurătorilor eronate, negând astfel toate acuzaţiile aduse.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult