Coreea de Nord, acuzată de atacarea companiei Pfizer pentru furtul vaccinului COVID-19

16.02.2021
Coreea de Nord, acuzată de atacarea companiei Pfizer pentru furtul vaccinului COVID-19

Hackerii nord-coreeni ar fi luat în vizor producătorul american Pfizer, vizând sustragerea de date care să ajute reproducerea vaccinului COVID-19 în Coreea de Nord.

Potrivit informațiilor oferite de oficiali ai Agenției Naționale de Informații din Coreea de Sud, Coreea de Nord a încercat să obțină informații detaliate despre vaccinul COVID-19 dezvoltat de Pfizer folosind metode neconvenționale. Este vorba despre deja temuta grupare de hackeri nord-coreeni, care ar fi atacat în trecut și alte ținte desemnate de regimul nord-coreean.

Deși Coreea de Nord nu a raportat până acum niciun caz de infectare cu virusul SARS COV 2, conducătorul suprem Kim Jong-un a recunoscut cu diferite ocazii dificultățile întâmpinate din pricina temutului virus.

Atacul informatic pare și greu de justificat, din moment ce Coreea de Nord este programată să primească 2 milioane de doze din vaccinul AstraZeneca-Oxford, în cursul săptămânilor următoare.

Coreea de Nord, suspectată de mai atacuri vizând colectarea de informații, desfășurate folosind divizia sa de hacking.

Țara condusă de Kim Jong-un și-a închis granițele încă din luna ianuarie 2020, după ce la vecinii chinezi au început să fie raportate primele cazuri de infectare cu noul virus. Însă cel mai probabil măsura a fost luată tardiv, virusul SARS COV 2 fiind de ceva timp în circulație, inclusiv printre navetiștii aprobați să lucreze sau să transporte diverse bunuri trecând granița cu China.

Potrivit Microsoft, cel puțin 9 organizații din domeniul sănătății (printre care și Pfizer), au fost vizate de atacuri informatice bănuite a fi orchestrate de actori statali. Printre suspecți se numără două grupări de hackeri nord-coreeni, numite Zinc și Cerium, dar și o grupare rusească botezată Fancy Bear. În mod predictibil, atât oficialii de la Phenian dar și cei de la Kremlin au negat orice implicare în aceste practici.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult