Elon Musk: Starlink va ieși din stadiul de testare beta luna viitoare

17.09.2021
Elon Musk: Starlink va ieși din stadiul de testare beta luna viitoare

Starlink, rețeaua de internet prin satelit creată de Elon Musk, este pe cale să atingă acoperire globală, ieșirea din stadiul de testare beta luna viitoare semnificând deschiderea către un public mai larg, viteze crescute și o mai bună stabilitate a conexiunii.

Fundamental diferit de alte servicii pentru acces la internet prin satelit, Starlink substituie sateliții de comunicații convenționali cu o „constelație” de micro-sateliți plasați pe orbită relativ joasă în jurul Pământului. Luat separat, un astfel de mini-satelit este precum un hotspot WiFi, capabil să conecteze un număr limitat de „clienți” aflați la sol. Vitezele de transfer ridicate și acoperirea globală sunt obținute prin distribuirea „efortului” între miile de micro-sateliți înrolați în rețeaua Starlink. Astfel, conexiunea inițiată de la sol poate „sări” de la un satelit la altul fără întreruperi ale serviciului perceptibile pentru utilizatori. Pe orbită, fiecare element al constelației Starlink funcționează precum nodurile unei rețele wireless, conexiunea inițiată cu un client aflat la sol putând traversa mai mulți micro-sateliți înainte de a fi direcționată către unul dintre serverele Starlink aflate la sol.

Ideea din spatele Starlink este să ofere internet în special în zone care nu au acoperire din partea operatorilor tradiționali, fie că vorbim despre conexiuni pe fir sau prin antene telecom. Potrivit actualelor estimări, rețeaua Starlink va fi disponibilă în România începând cu anul 2022.

Starlink

Lansată la stadiul beta în luna octombrie 2020, rețeaua Starlink a crescut în mod susținut, de la 10.000 de clienți conectați în luna februarie 2021 la livrări de peste 100.000 terminale pentru conectare doar luna trecută. Deși variază de la o regiune la alta, viteza medie de download pentru clienții Starlink se apropie deja de pragul de 100Mbps, corespunzătoare unei rețele obișnuite de internet 4G. Puțin mai scump decât găsim în oferta unui operator convențional de telefonie mobilă, abonamentul lunar de 99 dolari și acoperirea practic nelimitată (ex. în avion, traversând oceanul), sunt atribute pe care niciun alt serviciu de acces la internet nu le pot egala în prezent.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult