Elon Musk, vizat de un proces colectiv pornit de investitorii Dogecoin, solicitând despăgubiri de 258 miliarde dolari

17.06.2022
Elon Musk, vizat de un proces colectiv pornit de investitorii Dogecoin, solicitând despăgubiri de 258 miliarde dolari
Foto: Shutterstock

După ce a distribuit pe Twitter mesaje de susținere a monedei Dogecoin, Elon Musk este acuzat de înșelătorie chiar investitorii care au ridicat la valori amețitoare prețul respectivei criptomonede.

Concret, șeful SpaceX este acuzat în deschiderea procesului colectiv pornit la Tribunalul Federal din Manhattan că ar fi întreprins o operațiune ilegală pentru umflarea artificială a prețului criptomonedei. Astfel, Musk s-ar fi folosit de propria celebritate promovând pe Twitter o criptomonedă practic necunoscută publicului larg, cu scopul realizării de câștiguri rapide de pe urma investitorilor care s-au grăbit apoi să o cumpere în masă.

Autointitulat “Dogefather”, Musk a contribuit decisiv la aprecierea spectaculoasă a valorii Dogecoin, pornind de la 0.01 dolari/unitate în anul 2020, la 0.066 dolari în februarie 2021, până la un maxim istoric de 0.64 dolari atins pe 7 mai 2021, aproximativ în perioada în care era promovată de șeful Tesla. În prezent, prețul Dogecoin s-a prăbușit la valoarea de 0.057 dolari, cauzând pierderi uriașe investitorilor care nu au vândut la timp.

Deși Musk a confirmat mai mult sau mai puțin direct că se numără/s-a numărat printre investitorii Dogecoin, rămâne dacă susținerea publică acordată acestui activ poate atrage consecințe legale. Cert este că Dogecoin, împreună cu restul criptomonedelor, fac parte dintr-un ecosistem complet separat de piețele bursiere convenționale și nu se supun legilor aplicabile clor din urmă.

Potrivit acuzațiilor depuse la dosar, Dogecoin a funcționat ca o schemă piramidală organizată cu susținerea lui Elon Musk, generând pierderi cumulate de 86 miliarde dolari pentru investitorii prinși în capcană.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult