Facebook, cauză majoră pentru rezultatele slabe la învăţătură?

07.04.2013
Facebook, cauză majoră pentru rezultatele slabe la învăţătură?

Un studiu întreprins la Universitatea Canterbury din Marea Britanie a arătat o legătură neaşteptată între Facebook şi performanţele elevilor la învăţătură, observate a fi invers proporţionale cu popularitatea reţelei de socializare în rândul ţinerilor.

Facebook, cauză majoră pentru rezultatele slabe la învăţătură?

Potrivit lui Milesa Cepe, student masterand la psihologie în cadrul Universităţii, aproximativ 40% dintre studenţii care îşi verifică contul de Facebook între 21 şi peste 31 ori pe zi au primit evaluări slabe sau chiar au picat unele din examenele date. Spre comparaţie, 49% dintre studenţii care vizitează reţeaua Facebook în medie de câte 4 ori pe zi au obţinut evaluări medii şi peste medie la examene.

Studiul a fost desfăşurat cu un grup de 106 elevi de liceu, 211 studenţi la universitate şi părinţii acestora. Potrivit studiului, 93% dintre elevii de liceu şi studenţi obişnuiesc să viziteze reţeaua Facebook cel puţin o dată pe zi.

Totuşi, studiul arată că mulţi dintre elevii şi studenţii cu probleme la examene s-ar descurca cu dificultate indiferent de obiceiurile privind frecventarea reţelelor de socializare, pentru aceştia reţeaua Fecebook fiind doar un mijloc de eliberare a stresului. În susţinerea acestei afirmaţii îi avem pe cei 60 % dintre studenţii cu rezultate bune la examene, obţinute în ciuda faptului că şi aceştia îşi verifică contul Facebook între 21 şi 31 ori pe zi, sau mai des. În acest caz explicaţia este că elevii buni la învăţătură reuşesc să ducă mai repede la bun sfârşit activităţile legate de şcoală, iar vizitele în reţeaua Facebook sunt asociate cu activităţile de recreere din timpul liber.

Potrivit lui Richard Edmundson, directorul Universităţii, accesul elevilor la reţeaua Facebook în timul orelor de curs ar trebui restricţionat, însă măsura este dificil de pus în practică. Cu toate acestea, Edmundson admite că vizitele dese în reţeaua Facebook sunt o cauză improbabilă pentru rezultatele slabe la învăţătură, ci mai degrabă o consecinţă a lipsei de interes pentru învăţat.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult