Facebook permite acum și postările care incită la violență, însă doar la adresa lui Putin și a soldaților ruși

11.03.2022
Facebook permite acum și postările care incită la violență, însă doar la adresa lui Putin și a soldaților ruși

Meta, proprietarul Facebook și Instagram, a dezactivat abrogat în mod temporar regulile împotriva postărilor care incită la violență, doar pentru utilizatorii din Ucraina și doar dacă partea lezată este reprezentată de Vladimir Putin și soldații ruși.

Astfel, folosirea unor expresii precum ”moarte invadatorilor ruși” este perfect acceptabilă pe Facebook și Instagram, atât timp cât apare în mesaje postate pe teritoriul Ucrainei, de către utilizatorii prinși în războiul declanșat de Rusia.

Totuși, Meta precizează că în continuare nu sunt permise incitările la violență îndreptate împotriva populației civile din Rusia, echipele de moderatori verificând în continuare postările distribuite pentru a asigura că doar narativul mesajelor nu degenerează într-o direcție care nu ar face cinste niciuna dintre părților implicate în conflict.

”În contextul invaziei Ucrainei, aflată în plină desfășurare, am făcut o excepție temporară pentru cei afectați de război, pentru a permite exprimarea neîngrădită a sentimentelor violente față de forțele armate invadatoare”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta pentru BBC.

În mod predictibil, autoritățile Ruse nu au întârziat să reclame ”activitățile extremiste” ale companiei americane, care ar face astfel „concurență” campaniilor sistematice de propagandă și dezinformare, îndreptate către populația din Ucraina și împrejurimi.

Conform excepțiilor anunțate de Meta, și utilizatorii din țări precum Rusia și Polonia pot, de asemenea, să ceară pe Facebook sau Instagram moartea președintelui rus Putin și a președintelui belarus Lukașenko.

Testând granița dintre garantarea drepturilor la liberă exprimare și partizanat cu părțile direct implicate  în război, administratorii Facebook și Instagram confirmă este permisă distribuirea de mesaje care incită la violență doar atât timp cât nu sunt precizate ținte exacte, cum ar fi locație anume sau metode de îndeplinire a respectivului obiectiv.

„Cerem autorităților americane să oprească activitățile extremiste ale lui Meta, să ia măsuri pentru a-i aduce pe făptași în fața justiției”, a scris ambasada Rusiei din SUA pe Twitter.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult