Gmail va încărca direct imaginile din mesaje, un serviciu proxy va proteja intimitatea utilizatorului

13.12.2013
Gmail va încărca direct imaginile din mesaje, un serviciu proxy va proteja intimitatea utilizatorului

Serviciul Gmail blochează în mod implicit imaginile incluse în mesaje care sunt încărcate de pe servere externe, această opţiune de securitate ferind utilizatorul de colectarea datelor personale sau de alte posibile breşe de securitate. Compania a anunţat că Gmail va beneficia în curând de o opţiune de securitate îmbunătăţită, încărcarea imaginilor urmând să se facă prin intermediul unui server proxy care va acţiona ca un paravan între utilizator şi Internet.

Prin inserarea imaginilor care se încarcă de pe un server extern în cadrul unui mesaj electronic, expeditorul poate colecta date personale cum ar fi adresa IP, poziţionarea geografică pe baza acestei adrese IP, versiunea de browser folosită şi poate chiar lăsa fişiere cookie. Aceste moduri de lucru sunt cunoscute şi folosite încă din zorii marketingului desfăşurat prin intermediul email-ului, iar opţiunea de blocare implicită a acestor imagini, folosită de Gmail şi multe alte servicii de email, oferă utilizatorului opţiunea de a-şi proteja intimitatea şi de a deschide complet doar mesajele în care are încredere.

Acest comportament al serviciului Web şi aplicaţiilor Gmail va fi modificat în curând deoarece Google a implementat un nou mod de lucru. Benefic pentru utilizator din punct de vedere al uşurinţei în utilizare deoarece va afişa în mod implicit toate imaginile, noul mod de lucru va folosi însă un server proxy care-i va proteja intimitatea. Acest intermediar între utilizator şi Internet va încă®ca imaginile cerute de codul HTML din mesaj, va rescrie adresele URL necesare pentru afişarea acestor imagini şi le va servi direct, acţionând astfel ca un paravan de protecţie. Această metodă va bloca posibilitatea de colectare a anumitor date de identificare precum adresa IP sau numărul de accesări de către acelaşi utilizator, o veste proastă pentru cei care desfăşoară activităţi de marketing online dar bună pentru utilizator.

Deschiderea în mod implicit a tuturor imaginilor va permite însă urmărirea adreselor de email care deschid mesajele promoţionale, deoarece companiile de marketing folosesc îndeobşte imagini GIF transparente cu dimensiunea de 1 pixel şi nume generate aleatoriu pentru fiecare destinatar în parte. Pentru cei care doresc totuşi un control total, interfaţa Gmail va oferi în continuare opţiunea de afişare manuală a imaginilor care nu sunt inserate în cadrul mesajelor.

Noua opţiune este benefică atât utilizatorilor, care vor primi o securitate sporită, cât şi companiei Google, care ar putea împinge unele companii de marketing nemulţumite de limitarea posibilităţilor de colectare a datelor către propriile sale servicii de marketing.

Noua opţiune va fi oferită utilizatorilor serviciul Web începând de astăzi, aplicaţiile pentru platformele mobile urmând să beneficieze de aceasta de la începutul anului viitor. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News