Google, acuzat că a inclus pe fiecare telefon cu Android o aplicație dedicată pentru spionarea utilizatorilor

24.07.2020
Google, acuzat că a inclus pe fiecare telefon cu Android o aplicație dedicată pentru spionarea utilizatorilor

Potrivit unui raport apărut în publicația The Information, Google folosește de ani buni un program numit Android Lockbox, prin care angajații companiei pot monitoriza interacțiunile utilizatorilor cu alte aplicații de Android. Scopul nu este spionarea directă a utilizatorilor, ci a dezvoltatorilor rivali de aplicații, aflând care dintre produsele acestora ar putea concura cu aplicațiile/serviciile oferite deja de Google.

Serviciul este inclus ca parte integrantă a pachetului Google Mobile Services, ceea ce înseamnă că rulează pe orice dispozitiv care a fost certificat să utilizeze serviciile Google. Aceste date la care angajații companiei au acces pot arăta cât de des este folosită o aplicație și cât timp a fost utilizată.

Android Lockbox – corp delict într-un viitor proces antitrust împotriva Google

Spre exemplu, Google poate afla astfel dacă un dezvoltator rival a creat un rival de succes pentru clientul Gmail, intervenind dacă se impune cu o ofertă pentru preluarea business-ului respectiv. Același serviciu de monitorizare poate arăta cât timp petrec oamenii pe Facebook sau Instagram, demonstrând în urmă cu ceva timp că efortul pentru impunerea rețelei de socializare rivală, Google Plus, a eșuat definitiv.

Totuși, pentru a avea acces la acest program, angajații trebuie să solicite permisiunea, iar în unele cazuri, cererile au fost respinse. Deci, nu orice specialist din Mountain View poate vedea aceste date, probabilitatea ca acestea să fie vândute pe ascuns altor companii rivale fiind redusă.

Același raport arată că Google primește cele mai multe și utile informații prin intermediul Android Lockbox atunci când utilizatorii acceptă în mod expres permită colectarea de informații pentru îmbunătățirea serviciilor Google, la configurarea inițială a telefonului cu Android proaspăt achiziționat sau resetat la setările de fabrică.

Având în vedere faptul că Google nu explică în cel mai mic detaliu exact ce informații urmează a fi colectate, poate că ar trebui să te gândești de două ori înainte de da accept tuturor propunerilor afișate în procesul de configurare.

Coincidență sau nu, acest raport apare în cel mai rău moment cu putință pentru pentru companie, întrucât CEO-ul Sundar Pichai urmează să depună mărturie în fața Congresului American, într-un o audiere care vizează tocmai acuzații pentru practici anticoncurențiale, care dacă sunt probate ar putea atrage amenzi usturătoare pentru dezvoltatorul Android.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult