Google acuzat de plagiat de site-ul de versuri Genius

18.06.2019
Google acuzat de plagiat de site-ul de versuri Genius

Site-ul Genius, care publică sub licenţă versuri de melodii, acuză Google i-a furat conţinutul şi l-a afişat în căsuţa de rezultate pentru căutări. Conform Genius, versurile sale includ o protecţie la copiere ascunsă direct în text, care atunci când este descifrată folosind codul morse, aceasta afişează mesajul „red handed” (prins în flagrant). Google spune, evident, că a fost o eroare şi că nu este vina sa.

Conform Genius, versurile pe care le publică pe site-ul său, sunt licenţiate de la companiile care reprezintă artiştii. Desigur, atunci când site-ul a fost lansat sub numele Rap Genius, acesta nu deţinea licenţe, însă între timp compania a ajuns la o înţelegere cu National Music Publishers Association pentru a putea afişa legal aceste versuri.

De câţiva ani, Google afilşează direct în căutări versurile melodiilor pe care le caută utilizatorii, iar Genius spune că aceste versuri sunt „plagiate” de pe site-ul său. Compania spune că s-a plâns de mai multe ori în ultimii doi ani la Google, iar gigantul nu şi-a modificat comportamentul. Genius se plânge că Google plagiază conţinutul şi în consecinţă, pentru că versurile sunt afişate direct în căutări, traficul său de pe site a scăzut considerabil.

Conform Google însă, versurile afişate nu sunt „copiate” de pe site-ul Genius. Compania licenţiază la rândul său aceste versuri de la compania LyricFind.

„Luăm calitatea datelor şi drepturile creatorilor în serios şi îi tragem la răspundere pe partenerii noştrii conform termenelor înţelegerii. Investigăm această situaţie cu partenerii noştrii şi dacă găsim nereguli în respectarea bunelor practici din partea acestora, vom încheia înţelegerile.”

Astfel, cei care ar putea fi vinovaţi de plagiat ar putea fi cei care furnizează datele. Desigur, LyricFind a venit cu propriile sale declaraţii, recunoscând parţial greşeala, dar încercând să o facă să pară mai mică decât este de fapt:

„Echipa noastră ar fi putut să ia versurile Genius din altă sursă fără să ştie. […] Sunt 100 de melodii de la Genius în baza noastră de date. Pentru a pune lucurrile în perspectivă, avem în baza de date 1,5 milioane de melodii. În ultimul an, echipa noastră de conţinut a creat aproximativ 100.000 de fişiere noi cu versuri. Având în vedere acuzaţiile Genius, este clar că situaţia este minusculă şi nu sistemică.”

Cu siguranţă însă, Google nu va avea de suferit în această situaţie, iar şansele ca Genius şi LyricFind să intre într-un conflict legal pentru câteva versuri de melodii copiate sunt minime.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult