Google Docs offline, test de anduranţă

Google Docs offline, test de anduranţă
Offline în practică

Prima sincronizare completă

Dacă ai deja noua facilitate în contul tău, o poţi testa trecând offline fără să scoţi cablul de Internet din calculator. Poţi foarte simplu să alegi opţiunea Work Offline, pe care o găseşti în meniul File din Internet Explorer şi Firefox.

Însă dacă accesezi Google Docs pentru prima oară după ce ai activat suportul offline trebuie să îl laşi să realizeze o sincronizare completă. Aceasta se face automat şi poate dura destul de mult dacă ai un număr mare de documente. La cele aproape 800 de documente ale mele a durat aproximativ un sfert de oră.

Google Docs

Dacă nu ai răbdare şi vrei să vezi progresul sincronizării, poţi să apeşi pe iconiţa animată de lângă link-ul Settings. Google Docs îţi va afişa progresul sincronizării în procent, dar nu-ţi va face şi o evaluare a timpului rămas. După încheierea sincronizării, poţi trece fără grijă pe modul offline.

Google Docs

La finalul sincronizării complete iniţiale, Google Docs mi-a afişat un mesaj de eroare generic, prin care mă anunţa că pe parcursul sincronizării ceva nu a fost în regulă. Nu se ştie ce. Însă, în timpul folosirii offline a serviciului nu am avut nicio problemă. Oricum, ţinând cont că era vorba de prima zi de la implementarea facilităţii, am trecut cu vedere mesajul de eroare.

Google Docs

Fucţii care nu merg offline

Când eşti offline, Google Docs dezactivează automat unele butoane din pagina principală, semn că funcţiile respective nu pot fi folosit decât atunci când eşti conectat la Internet. Dezactivarea butoanelor de upload şi share este normală, acestea sunt funcţii care nu se pot realiza decât online. Însă am fost dezamăgit când am văzut că şi butonul de New este dezactivat în mod offline. Cu alte cuvinte, când nu ai conexiune la Net, nu poţi crea un document nou, ci doar poţi să le editezi pe cele existente.

Acesta este marele neajuns pe care suportul offline din Google Docs îl prezintă în forma actuală. Însă sunt convins că acest aspect va fi remediat. Nu cred că e foarte greu ca Google să modifice specificaţiile şi să permită crearea unui document nou în modul offline, iar salvarea acestuia să se facă pe calculator. Apoi, la revenirea online, să fie copiat automat pe serverul de Google Docs.

De asemenea, nici funcţia de căutare nu poate fi utilizată în mod offline, deşi nu ar fi dificilă implementare ei. Sper ca pe viitor să poată fi posibilă şi căutarea documentelor offline. Nu trebuie decât modificat algoritmul astfel încât, în loc să caute pe serverul de Google Docs, să caute pe harddisk. Aşa cum face Google Desktop Search, de exemplu.

Lucrul offline

Când editezi un document în modul offline, Google Docs afişează un scurt mesaj în partea superioară a documentului prin care te înştiinţează că editarea se realizează offline şi că sincronizarea se va face când vei reveni online.

Editare în mod offline

De asemenea, în pagina principală, în lista cu documente, cele editate în mod offline sunt însoţite de eticheta Edited offline. Aceasta dispare când se restabileşte conexiunea la Internet şi se realizează sincronizarea.

Google Docs

Ca o opţiune suplimentară, dacă nu ai încredere în sincronizarea automată, poţi să dai singur comanda de sincronizare a unui anumit document (sau a maimultora, prin selectare multiplă). Dai click dreapta pe documentul dorit şi alegi din meniul contextual opţiunea Sync Now (for offline access).

Google Docs Pe parcursul redactării acestui articol în Google Docs am trecut de mai multe ori de pe online pe offline şi invers, fără să apară nicio problemă. Modificările au fost sincronizate automat şi fără nicio problemă de fiecare dată când am revenit online.

Documentele cu colaboratori în mod offline

În mod offline poţi deschide şi documentele la care, în paralel, lucrează alte persoane aflate online. Numai că documentele respective vor fi deschise în mod read-only (nu poţi edita nimic) şi nu vezi modificările realizate de ceilalţi după ce ai pierdut conexiunea (logic). Cu alte cuvinte, în modoffline colaborarea este egală cu 0, iar Google nu are cum să facă minuni în acest sens.

Concluzie

Cu excepţia a două bile negre (imposibilitatea crearii unui document nou şi a căutării) suportul offline din Google Docs pare să meargă bine. Eroare pe care mi-a afişat-o la finalul sincronizării iniţiale o trec cu vedere pentru că nu avut niciun fel de urmări. Trebuie spus că, deocamdată, noua funcţie nu poate fi folosită în Firefox 3. Extensia Google Gears nu a fost încă actualizată pentru această verisune.

Istorie şi teorie

Google a anunţat recent că suita sa office online, Google Docs, va putea fi folosită chiar şi atunci când nu îţi merge Internetul. Adică offline. Implementarea noii facilităţi s-a realizat treptat. De la data anunţului făcut de Google, unii utilizatori au primit suportul offline, alţii încă mai aşteaptă. Contul meu a afişat ieri pentru prima oară suportul offline, prilej pentru mine de a realiza un test al noii facilităţi.

De ce Google Docs

Să scrii un articol despre un serviciu online într-o ţară în care majoritatea oamenilor privesc încă cu neîncredere acest aspect, poate fi riscant. Eu sunt şi am fost încă de la început adeptul aplicaţiilor online şi nu ratez nicio ocazie de a-mi convinge prietenii şi colegii de avantajele pe care o astfel de aplicaţie online le oferă. Evident, nu toţi înţeleg, dar aceasta este frustrarea clasică adeschizătorilor de drumuri.

În loc să scriu un articol în Microsoft Word sau în orice alt program de editare am preferat să folosesc Google Docs. De ce? Cel mai important motiv este dat chiar de faptul că este un serviciu online şi pot să-l accesez la fel de uşor atât de la birou, cât şi de acasă. Dacă vreau să modific de acasă un document creat la birou, nu am decât să accesez Google Docs. Nu trebuie să mă complic cu fişiere trimise pe mail sau transportate pe stick-uri USB. Acest articol constituie al 762-lea document pe care îl scriu în Google Docs.

Un al doilea motiv important pentru care prefer Google Docs este reprezentat de funcţia de colaborare. La redactarea unor documente este necesară participarea mai multor utilizatori. Documentele din Google Docs, fiind stocate online, fac foarte simplă şi eficientă această colaborare.

În ceea ce priveşte editarea propriu-zisă a documentelor, Google Docs oferă cam toate instrumentele elementare de care ai nevoie pentru formatarea textului, crearea tabelelor şi a prezentărilor de tip Power Point. Evident, nu oferă funcţii super avansate şi complexe precum Microsoft Office. Însă majoritatea utilizatorilor oricum nu folosesc decât funcţiile elementare.

Scurt istoric

Este ironic. Pentru a fi completă, o aplicaţie online precum Google Docs, trebuie mai întâi să dobândească suportul offline. Şi asta deoarece, oricât de dependenţi de Internet am fi, nu avem întotdeauna la îndemână o conexiune la Internet. Prin suportul offline pe care tocmai l-a introdus, Google Docs va putea fi utilizat şi când nu eşti conectat la Internet.

Pentru a oferi suport offline, Google Docs se foloseşte de un alt utilitar dezvoltat de Google. Se numeşte Google Gears şi a fost folosit pentru prima oară de clientul RSS online Google Reader în acelaşi scop: suport offline. Google Gears a fost dezvoltat sub egida Open Source. De aceea, înainte de implementarea sa în Google Docs, Gears a fost folosit chiar de către unele servicii concurente ale lui Google Docs. Este cazul lui Zoho, o suită office online superioară din multe puncte de vedere lui Google Docs.

Suportul offline în teorie

Principiul este simplu. Având suportul online activat (prin apăsarea link-ului offline din dreapta sus a paginii din pagina principală a Google Docs) şi Google Gears instalat, aplicaţia va sincroniza fiecare document şi fiecare modificare. Sincronizarea în acest caz se traduce prin crearea de copii pe harddisk. Toate documentele pe care Google Docs le stochează pe serverele proprii, vor avea acum o versiune pe harddisk-ul utilizatorului. Cât timp eşti online, Google Docs salvează fiecare modificare atât pe serverul lui, cât şi pe harddisk-ul tău.

Google Docs offline

Când nu mai eşti conectat la Internet, toate modificările vor fi salvate offline, pe calculator. La reconectare, Google Docs va face sincronizarea, copiind modificările de pe harddisk-ul tău pe serverele lui.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News