Google I/O 2014: Android L, Android Wear, Android One şi alte noutăţi prezentate Live pe Go4it.ro (LIVE TEXT)

Google I/O 2014: Android L, Android Wear, Android One şi alte noutăţi prezentate Live pe Go4it.ro (LIVE TEXT)

Începând cu ora 19.00, Go4it vă invită să urmăriţi Live noutăţile prezentate la conferinţa Google I/O din acest an.

Cu program destul de încărcat, evenimentul este aşteptat să găzduiască dezvăluirea primelor dispozitive Android Wear (LG G Watch şi Moto 360), o nouă versiune de Android (4.5 sau chiar 5.0), noi modele de tablete Nexus şi portabile Chromebook, o versiune actualizată a ochelarilor Glass şi alte bunătăţi pregătire de Google în ultimul an.

Potrivit programului conferinţelor, Google va prezenta cel puţin două noutăţi software, un serviciu pentru înregistrarea domeniilor web, noutăţi despre Android şi serviciul Google Play, tehnologi pentru dispozitive inteligente de purtat şi platforma Google Cloud.

Intraţi pe această pagină pentru a afla în timp real ce inovaţii au fost aduse ultimei versiuni de Android, cum arată noile dispozitive pregătite sub îndrumarea Google şi alte detalii despre tehnologii rezervate următoarei generaţii de gadgeturi inteligente.


Ţinută în faţa unui public numeros şi vizionată live din întreaga lume, conferinţa Google I/O a fost neaşteptat de lungă anul acesta, prezentările ţinute de organizatori atingând un număr impresionant de subiecte: Android L, Android Auto, Android TV, Android Wear, Android One, Chrome OS şi pachetul de aplicaţii Quick Office, majoritatea dezvăluirilor fiind urmărite cu interes de cei participanţi la eveniment.

Ambiţiile pentru dezvoltarea şi extinderea ecosistemului Android vin cu o schimbare importantă de strategie din partea Google, compania alegând să-şi prezinte următoarea versiune de Android înainte de a o lansa efectiv. Dezvăluită sub numele Android L, aceasta este o ediţie preliminară de Android conţinând inovaţii ce vor fi incluse mai târziu în formă finală cu următoarea versiune oficială de Android. Similar platformei iOS pentru dispozitive Apple, dezvoltatorii software au acum ocazia să-şi adapteze din timp aplicaţiile pentru următoarea versiune de Android, iar entuziaştii care aleg să experimenteze Android L pot ajuta cu sugestii şi semnala eventuale probleme.

Ediţia Android L Developer Preview este disponibilă pentru dispozitive Nexus 5 şi Nexus 7 din data de 26 iunie, însă numai pentru dezvoltatori. Utilizatorii de rând se vor putea bucura de noutăţile pregătite abia de la toamnă, cu condiţia să fie deţinătorii unei tablete sau telefon Nexus, sau alt dispozitiv suportat. Spre exemplu, HTC a anunţat deja disponibilitatea versiunii Android L pentru telefoanele din seria One M8 şi M7, în maxim 90 zile după ce Google va lansa ediţia Android oficială.

Iată care sunt principalele noutăţi prezentate la Google I/O:

  • Material Design – un nou concept de interfaţă pentru Android, Chrome OS şi aplicaţii web, în care butoanele si selecţiile din meniuri sunt evidenţiate tridimensional, folosind umbre generate în timp real şi efecte de elevaţie obţinute ajustând dinamic dimensiunea elementelor aflate în plan apropriat.

  • L developer preview – versiune preliminară de Android oferită dezvoltatorilor (Nexus 5 şi Nexus 7) cu scopul de a experimenta ultimele tehnologii pregătite de Google şi optimiza propriile aplicaţii la timp pentru lansarea ediţiilor publice de Android, puse la dispoziţia utilizatorilor obişnuiţi. Printre noutăţile conţinute în prima versiune Android L avem un centru de notificări accesibil din Lockscreen.
  • Web browser-ul Chrome beneficiază de un nou design cu elemente UI care îşi pot schimba dimensiunea, lăsând loc mai mult loc pentru conţinut relevant. În plus, interfaţa este redată  la 60 cadre pe secundă pentru mai multă cursivitate la derularea paginilor web.
  • Noul motor pentru rularea aplicaţiilor de Android este ART. Mai rapid decât vechiul Dalvik, ART este compatibil cu procesoare bazare pe microarhitectură ARM, x86 şi MIPS. În plus, suportul pentru chipseturi pe 64biţi permite gestionarea mai eficientă a memoriei RAM şi folosirea configuraţiilor cu peste 4GB memorie RAM, disponibilă integral aplicaţiilor pentru Android.
  • Optimizări pentru creşterea autonomiei bateriei – un nou mod Battery Save care extinde autonomia rămasă limitând frecvenţa maximă atinsă de CPU şi oprind anumite funcţii neesenţiale.

  • Android One – o iniţiativă prin care Google permite alcătuirea unor pachete personalizate de aplicaţii şi funcţii adaptate pentru a răspunde cerinţelor pieţelor de desfacere locale. Primul smartphone lansat în cadrul programului Android One provine de la o companie numită Micromax şi va fi vândut în India la preţ sub 100 dolari.

  • Funcţie Android for Work, prin care putem separa contactele de serviciu şi documente de cele personale.

  • Serviciul Google Drive for Work, cu opţiune pentru spaţiu de stocare nelimitat disponibil pentru suma de 10 dolari/lună.

  • Pachetul QuickOffice de aplicaţii pentru productivitate primeşte suport nativ pentru editarea documentelor Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint), fără să mai fie necesară convertirea acestora într-un alt format suportat.

  • Platforma Android numără acum 1 miliard de utilizatori. 315 milioane telefoane cu Android au fost livrate doar în intervalul Q4 2013.

Noua platformă Android Wear pentru dispozitive smartwatch a fost prezentată pe larg:

  • Interfaţă bazată pe conceptul Material Design, cu mai multe teme disponibile pentru personalizare.
  • Sistem de notificări bine dezvoltat, animat cu efecte 3D la aplicarea comenzilor swipe.
  • Aplicaţiile pot „învăţa” din comportamentul utilizatorului, oferind sugestii in momente cheie ale zile, sau când ne aflăm în apropierea unei locaţii unde facem de obicei cumpărături.
  • SDK Android Wear pus la dispoziţia dezvoltatorilor de aplicaţii
  • Suport pentru comenzi vocale declanşate cu fraza „OK Google”.
  • Funcţie „Do not disturb” pentru ascunderea temporară a notificărilor.
  • Samsung Gear Live este primul smarwatch cu platformă Android Wear, disponibil începând cu 25 iunie în magazinul Google Play Store.

Samsung Gear Live

Google relansează iniţiativa Android TV

Nu este vorba de o platformă complet nouă, ci de optimizări care să permită folosirea sistemului Android cu televizoare din categoria Smart TV:

  • SDK Android TV, prin care dezvoltatorii să poată realiza aplicaţii cu interfaţă Material Design, care să poată fi dimensionată pentru ecranul televizorului. Totuşi, interfaţa pentru televizor este diferită de cea rezervată pentru tablete şi smartphone, având selecţii uşor de deosebit privind ecranul de la distanţă şi ilustrate cu imagini reprezentative pentru conţinutul oferit.
  • Interacţiunea este posibilă folosind telecomenzi  ce includ butoane direcţionale şi microfon pentru preluarea comenzilor vocale. În plus, vom putea folosi smartwatch-ul, smartphone sau tableta cu Android în rol de telecomandă pentru televizor.
  • Televizoarele compatibile Android TV vor avea la dispoziţie o selecţie vastă de aplicaţii şi jocuri în care participanţii pot interacţiona  folosind telecomanda sau ecranul tabletei/smartphone.
  • Suport Google Cast integrat, televizorul putând funcţiona asemenea unui dispozitiv Chromecast, preluând conţinut video şi muzică trimisă pentru vizionare de pe alte dispozitive.
  • Primele televizoare cu Android TV vor sosi în 2015, lansate de Sharp, Sony şi Philips.

 

Rămâne de văzut dacă ambiţiile Google pentru revitalizarea platformei Android, exprimate printr-un lung şir de promisiuni şi tehnologii aflate în diferite stadii de implementare, vor fi sau nu concretizate în produse de succes. Nu trebuie să uităm de eşecul avut în trecut cu platforma Android TV, sau cu proiectul Google Glass, rămas de ani buni la stadiu de prototip.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult