Google lansează spre testare Search Generative Experience, versiunea AI a motorului Google Search

26.05.2023
Google lansează spre testare Search Generative Experience, versiunea AI a motorului Google Search
source: www.androidcentral.com

Google Search Generative Experience vine ca un atac direct la adresa Bing AI și Chat GPT, oferind fanilor o experiență de căutare fundamental diferită, bazată pe întrebări și răspunsuri concrete.

Spre deosebire de versiunea tradițională, bazată pe căutări după cuvinte cheie și liste interminabile cu rezultate sub formă de link-uri cu font albastru, alternativa motorizată de tehnologiile Bard răspunde la întrebări puse în limbaj natural. Deși, în continuare primești și o listă de link-uri, în centrul atenției este răspunsul generat de AI, luând forma unui eseu care încearcă să răspundă la întrebare folosind „experiența” colectivă a internetului.

În noua versiune Google Search, expresia de căutare sau întrebarea este analizată direct de AI-ul Bard, care va rezuma răspunsul generat pe baza informațiilor extrase de pe diverse website-uri. Utilizatorii au posibilitatea să îngusteze căutarea luând parte la o mini-conversație cu Bard, adăugând noi întrebări la răspunsurile generate inițial.

Google Search

La fel ca tradiționalul Google Search, alternativa Search Generative Experience (SGE) generează răspunsuri exclusiv pe baza informațiilor centralizate din internet. Adăugând și inevitabilele bias-uri date de algoritmii insuficient optimizați, sunt șanse mari ca răspunsurile argumentate convingător să includă multe informații inexacte și chiar abordări conspiraționiste, oglindind narativele prezentate pe diverse site-uri mai puțin reputabile.

Momentan, Google Search Generative Experience nu este disponibil pentru testare publică, doritorii trebuind să se înregistreze mai întâi în programul Google Search Labs, după care să solicite accesul în programul de testare la scară restrânsă, restricționat la utilizatori din Statele Unite, vorbitori de limba engleză.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult