Google Mobile, intră pe Google de pe telefon

20.09.2007
Google Mobile, intră pe Google de pe telefon
Gmail şi Google Calendar pe telefon

Google nu necesită nicio introducere. Oricine a auzit de el şi cu toţii folosim cel puţin un serviciu al său. Pornind de la motor de căutare, Google a devenit un furnizor de servicii Internet, fără a se transforma, deocamdată, într-un portal.

Eu, de exemplu, pe lângă motorul de căutare, folosesc în mod curent Gmail, Google Reader (client RSS), Google Docs (suita office), Google Calendar (fără acests serviciu ieri aş fi întârziat la denstist) şi Picasa Web Albums (serviciu de Photo Sharing care oferă 1 GB spaţiu de stocare fără alte limitări). Unii dintre voi, cei care aveţi bloguri, folosiţi probabil şi Blogger, alt serviciu popular al celor de la Google.

Puţini ştiu însă că multe dintre aceste servicii pot fi accesate şi de pe telefonul mobil. Sigura condiţie (presupunând că în anul 2007 nu mai există telefoane care să nu se poată conecta la Internet) este un abonament de date. Eu plătesc 3 dolari pe lună pentru un abonament care include 10 MB trafic, ceea ce imi este arhisuficient, graţie browser-ului Opera Mini care este extrem de eficient din acest punct de vedere.

Ca să vezi ce servicii Google poţi utiliza de pe telefon, nu trebuie să le verifici pe fiecare în parte, este suficient să accesezi de pe telefon adresa google.com/m/products. Lista de produse disponibile pe telefon include: căutare, Maps, Gmail, Calendar, Reader, News, Picasa şi Blogger.

Google Search

Serviciul numărul 1 al Google, căutarea, poate fi accesat de pe telefonul mobil la adresa http://www.google.com/m. Această versiune oferă 4 tipuri de căutări: Web, imagini, local şi mobile. Cea de-a patra va returna ca rezultate ale căutării numai site-urile optimizate pentru telefonul mobil.

Gmail

Popularul serviciu de e-mail al celor de la Google poate fi accesat prin două modalităţi. Prima şi cea mai simplă este adresa http://gmail.com. Aici poate fi accesata varianta pentru telefoane mobile a Gmail. Interfaţa este similară, până la un punct, versiuniii de desktop, însă vei avea acces doar la funcţiile elementare. A doua cale este aplicaţia Gmail ce poate fi descărcată de la adresa http://gmail.com/app şi instalată pe telefon. Aceasta oferă funcţii avansate şi este mai rapidă.

Gmail

Google Calendar

Pentru a intra pe Google Calendar de pe telefon trebuie să accesezi adresa http://calendar.google.com. Este o versiune mult simplificată a celei de desktop şi, din păcate, nu permite setarea de alarme pentru evenimentele create. Cei care au un telefon inteligent sau PDA Phone cu Windows Mobile, pot apela la utilitarul GCalendarSync care afişează în Home Screen evenimentele zilei din Google Calendar.

Maps, Reader şi YouTube pe telefon

Google Maps

Google Maps poate fi accesat de pe telefonul mobil cu ajutorul unui program disponibil la adresa http://www.google.com/gmm. Are 181 KB, suportă zoom în ambele sensuri şi informaţii despre trafic (pentru Statele Unite). La prima rulare, imaginea de ansamblu a avut în prim-plan Bucureştiul, verificând probabil în prealabil locaţia, pe baza furnizorului de servicii GSM. Alternativa o constituie harta online optimizată pentru ecranul telefoanelor mobile de la http://maps.google.com/.

Google Maps

Google Reader

Dacă foloseşti Google Reader pe calculator pentru a citi fluxurile RSS şi vrei să ai acces la el şi de pe telefon, trebuie să intri pe adresa www.google.com/reader. Însă nu vei avea la dispoziţie funcţii precum marcarea cu steluţă a ştirilor sau organizarea tag-urilor. Poţi în schimb să optezi pentru citirea individuală a fluxurilor sau a tag-urilor.

Google Reader

YouTube

YouTube este disponibil în versiune pentru telefon la adresa http://m.youtube.com. Nu este însă decât o versiune limitată, cu un număr redus de ecvenţe video.

YouTube

Acestea sunt cele mai populare servicii Google pe care le poţi accesa şi utiliza când nu eşti la calculator, prin intermediul telefonului mobil. Pot fi accesate de pe orice telefon mobil, nu doar cele inteligente, însă cei care deţin un smartphone vor beneficia de o experienţă mai plăcută graţie browserelor mai bune şi a ecranelor de dimensiuni mari.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News