Google News a intrat, alături de site-uri precum CNN, pe lunga listă a surselor de informare blocate în Rusia

24.03.2022
Google News a intrat, alături de site-uri precum CNN, pe lunga listă a surselor de informare blocate în Rusia

Funcționând ca și agregator pentru noutățile apărute pe multiple site-uri de știri, Google News intră pe lunga listă a surselor de informare blocate de Rusia.

Cât se poate de simplu, motivul ține de faptul că Roskomnadzor, organismul creat de Kremlin pentru a controla și eventual, cenzura, sursele de informare accesibile cetățenilor ruși nu are nicio putere asupra algoritmilor Google. Potrivit explicației apărută pe site-ul agenției de știri Interfax, platforma Google News ”oferea acces la numeroase publicații și materiale care prezintă informații neadevărate și de importanță publică, despre progresul operațiunii militare speciale desfășurată pe teritoriul Ucrainei”.

În timp ce Rusia poate și chiar blochează în mod individual majoritatea site-urilor de știri din afara țării, Google News reprezintă un caz special, fiind o platformă destul de bine cunoscută în rândul populației generale, unde pot fi găsite tot felul de știri centralizate din surse independente.

Rusia a blocat deja Twitter, Facebook și Instagram. În mod suspect, puterea de la Kremlin permite în continuare funcționarea WhatsApp, asta deși Meta, compania-mamă care mai deține Facebook și Instagram, a fost încadrată de un tribunal local la categoria entităților extremiste.

Conform deciziei judecătorului, Meta este efectiv interzis să deschidă birouri sau să facă afaceri în Rusia, potrivit agenției de stat ruse TASS. Dar cetățenii ruși nu vor fi acuzați de extremism doar pentru că folosesc oricare dintre platformele sau serviciile Meta (adică dacă le pot accesa).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult