Google News nu va mai prelua ştiri de pe site-urile care nu îşi dezvăluie ţara de origine

18.12.2017
Google News nu va mai prelua ştiri de pe site-urile care nu îşi dezvăluie ţara de origine

Într-o nouă măsură menită să contracareze fenomenul Fake News, serviciul Google News nu va mai prelua ştiri de pe site-urile care „reprezintă incorect sau ascund identitatea ţării de origine”, cât şi de pe site-uri care propagă informaţii „direcţionate la adresa utilizatorilor din alte ţări sub false premise”. Altfel spus, portalurile care se prezintă drept site-uri locale de ştiri nu vor mai fi preluate în Google News şi nici în rezultatele la căutări.

Noile măsuri vin după ce doar anul trecut Google era acuzat că a permis folosirea serviciilor sale pentru propagarea de informaţii false şi dezinformări, păcălind cititorii în a crede că au de-a face cu surse legitime de informare. Poate cel mai elocvent exemplu este cel al intruziunii site-urilor de propagandă ruseşti în campania electorală ce a precedat alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Probleme similare au fost semnalate şi în reţeaua Facebook, administratorii reţelei de socializare luând propriile măsuri gândite să împiedice propagarea de fake news.

Într-o declaraţie furnizată publicaţiei Bloomberg, un purtător de cuvânt Google a precizat că măsurile reprezintă o reacţie faţă de „un internet în continuă schimbare şi modul în care oamenii îşi obţin informaţiile din mediul online”, având drept scop o mai bună informare a acestora cu privire la originea şi nivelul de transparenţă al site-urilor vizitate.

Google precizează că noile reguli se aplică doar pentru site-uri şi publicaţii care încearcă să ascundă sau să mintă cu privire la ţara din care provin. Rămâne doar de văzut cât de eficient va fi Google în detectarea aşa ziselor site-uri de fake news, înainte ca materialele publicate de acestea să fie propagate ca ştiri legitime.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult