Google SafetyNet ar putea face inutil procedeul Android Root, lăsând pe dinafară comunitatea de modding Android

01.07.2020
Google SafetyNet ar putea face inutil procedeul Android Root, lăsând pe dinafară comunitatea de modding Android

Unul din atuurile care au ajutat platforma Android să devină atât de populară este deschiderea față de modificări neoficiale, aplicate prin „deblocarea” sistemului de operare folosind procedeul android root.

Posibilitatea accesării fișierelor protejate ale sistemului de operare pentru aplicarea de modificări și personalizări neagreate de Google a creat o întreagă comunitate de entuziaști specializați în crearea de ROM-uri Android personalizate, înlocuind cu totul experiența Android oferită de producătorul dispozitivului.

Fără android root, comunitatea de modding intră în impas

Din păcate, toată această flexibilitate ar putea dispărea în curând, pe măsură Google își concentrează eforturile securizarea platformei Android împotriva amenințărilor cu malware tot mai agresiv. În mod ironic, direcția aleasă de la bun început de dezvoltatorul iOS va face și Android la fel de neatractiv pentru entuziaștii care caută libertatea unei platforme mobile complet deschisă.

La fel ca echivalentul Jailbreak de pe iOS, procedeul android root pentru deblocarea dispozitivelor cu Android presupune exploatarea unor vulnerabilități pe partea de securitate pe care Google le-ar dori mai degrabă corectate, acest aspect lăsând comunitatea de modderi într-o stare de adversitate perpetuă cu dezvoltatorul Android.

În mod inevitabil, tehnologiile evoluează, iar SafetyNet ar putea fi inovația care pune definitiv capăt fenomenului de modding Android. Apărând ca un nou set de componente API integrate cu pachetul  Google Play Services, scopul SafetyNeteste de a verifica dacă nu cumva dispozitibul bazat pe Android a fost compromis pe partea de securitate. Perfect legitimă, funcționalitatea este esențială pentru folosirea în condiții de siguranță a unor aplicații cum sunt cele de tip homebanking, sau pentru acces la servicii financiare. Însă tehnologia poate fi exploatată la fel de ușor ca pe un sistem anti-cheat, de către aplicații care nu se încadrează neapărat în categoriile intenționate de Google. Spre exemplu, ca măsură pentru excluderea trișorilor la Pokemon Go. Pe de altă parte, anumite aplicații verificau deja existența unui dispozitiv root-at, refuzând să pornească pe dispozitivele considerate nesigure.

Android, pe urmele iOS

Concret, în timp ce aplicarea procedeului de ROOT, cel mai probabil va fi posibilă și de acum înainte, SafetyNet face această practică mult mai dificil de ignorat. Cu SafetyNet, multe aplicații de Android ar putea pur și simplu să nu mai funcționeze pe dispozitivele root-ate, punând utilizatorii în fața unei alegeri incomode, de a alege între modding cu multe compromisuri și o experiență Android nerestricționată.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult