Google „copiază” una dintre cele mai bune funcții din iOS. Începe să testeze Nearby Share pe Android

01.07.2020
Google „copiază” una dintre cele mai bune funcții din iOS. Începe să testeze Nearby Share pe Android

AirDrop este una dintre puținele funcții pe care utilizatorii de iOS le au, iar cei de Android nu. De-a lungul timpului au apărut tot felul de alternative precum Android Beam, Wi-Fi Direct sau chiar soluții proprietare precum Mi Share. Totuși, niciuna nu s-a dovedit a fi la fel de ușor de utilizat precum AirDrop de la Apple. Google începe însă testarea funcției oficiale Nearby Share din Android, care ar trebui să asigure aceeași funcționalitate precum AirDrop. Vei putea trimite fișiere de pe un telefon pe altul cu o singură apăsare de buton, fără Bluetooth și fără meniuri complicate.

Nearby Share va asigura transfer rapid de date între dispozitivele Android

Cea mai interesantă parte a acestui test este faptul că Nearby Share nu va necesita Android 11. Google a integrat această funcție direct în Google Play Services, deci toate telefoanele cu versiuni mai recente ale sistemului de operare vor primi acces, odată ce funcția este lansată. De altfel, poți testa chiar acum Nearby Share dacă folosești versiunea beta de Google Play Services. Aceasta va apărea în meniul telefonului pe care îl folosești. Momentan a fost confirmată compatibilitatea cu Android 10, dar este posibil să funcționeze și cu alte versiuni.

Nearby Share funcționează astfel precum AirDrop. Atât timp cât ai antenele Bluetooth și Wi-Fi pornite, telefonul va detecta alte dispozitive compatibile din apropiere. Aceste funcții ar trebui să fie active permanent oricum în 2020. În timp ce identificarea dispozitivelor se face prin Bluetooth, transferul de date se face prin Wi-Fi, pentru viteze crescute de transfer.

Poți trimite astfel către cineva din apropiere o fotografie, un clip video sau chiar alte fișiere sau date precum link-uri web. Oriunde există un buton de „share”, ar trebui să apară și opțiunea de a trimite respectivul conținut prin Nearby Share.

Asemeni AirDrop, și Nearby Share are opțiuni dedicate. Poți activa sau dezactiva funcția, sau poți seta cine îți poate trimite conținut în acest mod. Poți limita doar la contactele din dispozitiv, sau doar anumite contacte „sigure”. De asemenea, poți fi „ascuns”, putând să trimiți, dar să nu fii vizibil în listele Nearby Share.

AirDrop încă are un avantaj major

Un dezavantaj pe care Nearby Share îl va avea față de AirDrop este incompatibilitatea cu alte dispozitive. Apple are un ecosistem de dispozitive care pot folosi această funcție. Poți trimite prin AirDrop un document sau fotografie de pe telefon sau tabletă pe computer cu Mac și invers, fără cabluri și fără aplicații extra. Probabil că funcția va veni cândva și pe laptop-urile și tabletele cu ChromeOS. Având în vedere cât de mult se implică Microsoft în asigurarea compatibilității cu Android pe Windows 10, sperăm să vedem ceva similar în viitor prin intermediul aplicației „Your Phone”.

Google spune că momentan funcția Nearby Share este doar în teste, dar că speră ca atunci când va fi pregătită pentru publicul larg să funcționeze pe toate smartphone-urile cu Android 6 sau mai nou.

via Android Police

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult