Google și Apple vor colabora pentru blocarea AirTag-urilor și alte trackere bluetooth folosite în mod abuziv

03.05.2023
Google și Apple vor colabora pentru blocarea AirTag-urilor și alte trackere bluetooth folosite în mod abuziv

Anticipând ajutor similar oferit pentru controlarea tag-urilor încă nelansate dar cu mod de utilizare similar, Google se aliază cu Apple deschizând ecosistemul android pentru detectarea și, eventual, blocarea accesoriilor AirTag ce ar putea fi folosite în mod clandestin.

Lansate anul trecut ca un accesoriu universal pentru urmărirea și la nevoie recuperarea obiectelor rătăcite, Apple AirTag a creat mai multe probleme decât rezolvă, tehnologia ieftină și foarte eficientă fiind deturnată pentru urmărirea altor persoane și chiar marcarea „țintelor” pentru viitoare furturi auto.

Dispozitivele AirTag permit utilizatorilor să urmărească și la nevoie să recupereze obiectele importante pe care le dețin, cum ar fi cheile locuinței/autoturismului personal sau bagajele de călătorie. Totul prin folosirea unui accesoriu miniatural, care odată configurat poate funcționa chiar și mai mulți ani fără a necesita încărcare. Reacționând la criticile vehemente primite din toate direcțiile, Apple a anunțat măsuri concrete pentru împiedicarea folosirii etichetelor AirTag ca și instrumente pentru spionaj, modificările aduse dispozitivelor iOS prin actualizări de firmware asigurând că folosirea abuzivă declanșează alerte pe iPhone-ul părții potențial vătămate. Doar că, pe Android, AirTag-urile au rămas în continuare invizibile, utilizatorii care se consideră vulnerabili trebuind să instaleze aplicații dedicate pentru detecție preventivă.

În mod convenabil pentru Apple, ecosistemul Android este chiar mai numeros decât cel iOS, o eventuală colaborare cu Google lărgind dramatic aria de detecție AirTag. Susținută și de Samsung, noua colaborare va permite alertarea utilizatorilor de Android care ar putea avea asupra lor un AirTag clandestin (ex. ascuns în îmbrăcăminte sau în bagaje). Totuși, asta nu înseamnă că utilizatorii vor putea urmări și AirTag-urile pe care le utilizează în mod legitim, folosind dispozitive non-apple.

Apple și Google au spus că funcțiile vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2023 și apoi implementate „în versiunile viitoare de iOS și Android”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult