Google Wave – unde mail-ul îşi dă întâlnire cu messenger-ul

Google Wave - unde mail-ul îşi dă întâlnire cu messenger-ul

Google a prezentat ieri în premieră Google Wave, o aplicaţie care poate fi descrisă ca o unificare a mail-ului clasic cu Instant Messaging-ul, condimentat cu reţele sociale şi tot felul de funcţii mai mult sau mai puţin revoluţionare. În viziunea celor de la Google, Wave va constitui un instrument universal de comunicare ce se va adapta din mers la stilul şi nevoile utilizatorului.

E destul de dificil de explicat ce este şi ce face practic Google Wave, mai ales pentru că nu poate fi utilizat deocamdată (decât de către un grup restrâns de programatori aleşi special de Google), urmând a fi lansat spre sfârşitul anului. Cele ce vor fi spuse în cadrul acestui articol au la baza prezentările publicate de către cei care au fost prezenţi ieri la conferinţa organizată de Google şi înregistrarea video a conferinţei propriu-zise.

Ce este Google Wave

Google Wave este un instrument de comunicare, o aplicaţie care combină funcţiile mail-ului clasic şi ale messenger-ului. Fraţii Lars şi Jens Rasmussen, cei care au creat Google Wave, au pornit de la ideea că mail-ul este depăşit şi că messenger-ul este incomplet. Că ambele sisteme, în primul rând mail-ul, nu mai corespund cerinţelor actuale. Că este nevoie de un sistem de comunicare universal care să integreze şi serviciile sociale, să poţi scrie pe Twitter, să transmiţi unui prieten fotografiile de pe Flickr şi să stabileşti ruta excursiei împreuna cu familia ta, apelând la Google Docs (sau alt serviciu similar).

Google Wave

Cum spuneam, Google Wave nu este disponibil deocamdată pentru muritorii de rând. Asta pentru că aplicaţia se află în stadiu de prototip, deşi este în lucru de doi ani. Va fi disponibilă abia în ultima parte a acestui an.

Interfaţă

Pe scurt, interfaţa lui Google Wave are trei părţi componente:

  • meniul de navigare şi contacte pe coloana din stânga
  • inbox-ul pe centru
  • "wave-ul" în dreapta

Google Wave

Meniul de navigare poate conţine foldere, tag-uri, căutări salvate etc. Sub acesta este lista de contacte, fiecare contact cu câte o poză, iar deasupra listei avem box-ul de căutare.

Şi Inbox-ul începe cu o căsuţă de căutare. Cu câteva excepţii, acesta seamănă cu cel din Gmail. Excepţiile sunt imaginile celor care participă la o anumită conversaţie (în stânga) şi indicatorul de mesaje necitite (în dreapta).

Wave-ul, sau mai simplu fereastra care afişează conversaţia, ocupă partea dreaptă a ferestrei. Conversaţie este un termen depăşit în acest caz pentru că în acea secţiune nu apar doar paragrafe simple de text, ci şi orice alt element adăugat. Google Wave promite să faciliteze adăugarea în aceste conversaţii a multor tipuri de informaţii de la imagini, la jocuri şi hărţi.

Google Wave

Facilităţii

Fiind doar un prototip la această oră, Google Wave nu are implementate toate facilităţile. În plus, până când va fi lansat oficial, vor apărea şi alte funcţii, în afară de cele care sunt deja în plan. Iată câteva dintre facilităţile care se găsesc în prezent în Google Wave, facilităţi prezentate şi la conferinţa de ieri:

  • poţi da reply la întreg mesajul sau doar la un anumit paragraf, dând click si scriind exact sub paragraful respectiv
  • se poate adăuga ulterior un nou participant la conversaţie prin drag and drop din lista de contacte
  • persoana nou adăugată poate folosi funcţia Playback pentru a se pune rapid la curent cu evoluţia cronologică a conversaţiei
  • dacă cei care participă la o conversatie sunt online, discuţia se va purta "real time", ca pe messenger
  • poţi vedea în timp real ce scrie interlocutorul tău, cuvânt cu cuvânt, în timp ce tastează
  • private conversation – într-o conversaţie la care participă mai multe persoane poţi folosi acest mod pentru a discuta în particular cu unul dintre participanţi
  • photosharing prin drag and drop în fereastră. imaginile apar ca thumbnail-uri în cadrul conversaţiei pentru toţi participanţii la discuţie
  • pot fi share-uite diverse tipuri de informatii. de exemplu, o zonă din Google Maps ce poate fi eventual editată, jocuri etc
  • căutare realtime
  • spell checker avansat – corectează automat în funcţie de context, nu doar de dicţionarul de cuvinte
  • pot fi adăugate gadgeturi pentru diverse site-uri şi aplicaţii online (de exemplu, Twitter)
  • traducere real time

Google Wave

Google everywhere

Google are un plan. Nu urmăreşte să facă din Wave doar o aplicaţie web, precum Gmail sau Docs. Vrea să cucerească web-ul, sa o vadă implementată pe cât mai multe site-uri şi blog-uri ca o metoda de comunicare.

De exemplu, pe go4it.ro, ar putea inlocui sistemul de comentarii actual pentru a permite o comunicare în timp real atât între redactori şi cititori, cât şi între citirori pe o anumită temă. Adăugarea replicilor se poate face fie direct pe site, fie din Wave şi vor apărea în timp real pe site. La fel, replicile scrise pe site vor apărea în timp real şi în Google Weave.

Google Wave va fi open source si va avea un API deschis. Astfel, Google speră că aplicaţia va fi îmbogăţită şi îmbunătăţită de diverşi dezvoltatori software. Vom afla mai multe despre Google Wave spre sfârşitul anului, când va fi lansată.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News