Hărțile Google Maps vor afișa noi detalii despre vreme, calitatea aerului și rute „eco-friendly”

03.04.2021
Hărțile Google Maps vor afișa noi detalii despre vreme, calitatea aerului și rute „eco-friendly”

Google prezintă noi îmbunătățiri Google Maps pregătite pentru anul acesta, bazate pe cele mai noi tehnologii machine learning.

În 2021, Google Maps va primi peste 100 de îmbunătățiri bazate pe AI (inteligență artificială), pentru a oferi informații precise și la zi, atunci când este nevoie de ele. Iată câteva dintre cele mai importante schimbări din Google Maps, de interes pentru utilizatorii din România:

Începând din luna mai, Google Maps va avea două noi niveluri de date: vreme și calitatea aerului. Datele despre vremea dintr-o anumită zonă sunt furnizate de Weather Company și vor afișa starea vremii în timp real, precum și prognoza pe o săptămână. Datele despre vreme vor fi disponibile la nivel global, pe desktop, Android și iOS.

Noul layer cu informații despre calitatea aerului centralizează mai multe surse de date cu acoperire globală, precum Agenția Guvernamentală pentru Protecția Mediului din Statele Unitate AirNow.gov, CPCB din India, EPA Victoria din Australia sau KECO din Coreea. Informațiile pe Google Maps despre calitatea aerului vor fi disponibile în toate zonele în care există stații AQI (Air Quality Index), inclusiv București și principalele orașe din România.

Datele despre calitatea aerului vor putea fi accesate din interfața pentru desktop, respectiv Android și iOS. Pentru început, Google activează noul set de informații pentru utilizatorii din Statele Unite, India, Australia și Coreea, extinderea la nivel global survenind la o dată ulterioară.

google maps

Suplimentar, interfața prin care sunt afișate rute alternative către destinațiile Google Maps a fost redesenată, astfel încât să ofere o imagine mai cuprinzătoare asupra tuturor modurilor de transport și a rutelor disponibile către destinație.

În loc să navighezi între diferite „tab”-uri pentru fiecare mod de transport (condus, transport în comun, mers pe jos), utilizatorii vor putea să vadă și să compare cât le ia să ajungă la destinație în fiecare mod de transport, acestea fiind așezate una lângă alta. Informații necesare pentru a lua decizia privind modalitatea de transport până la destinație vor apărea într-un singur ecran, complet informații în timp real despre timpul estimat până la destinație, durata călătoriei, ora de ajungere, cost, disponibilitate și altele. Noua interfață va fi disponibilă din luna iulie, la nivel global, pentru desktop, Android și iOS.

 

Începând cu luna septembrie a acestui an, Google Maps va oferi o nouă opțiune cu variante de rute „eco-friendly”. Acestea sunt generate pe baza unui nou algoritm care țintește optimizarea consumului de combustibil, luând în calcul factori precum înclinația șoselei și viteza anticipată. Din aceeași categorie, alături de rutele „eco-friendly”, Google Maps va afișa alerte atunci când șoferii sunt în apropierea unei zone cu emisii scăzute, respectiv perimetre unde sunt aplicabile restricții de acces pentru anumite categorii de mașini, în vederea reducerii poluării. De exemplu, în anumite zone ar putea fi interzise masinile diesel, sau în orice caz, permis doar accesul mașinilor care respectă un standard minim de emisii. Aceste alerte vor fi lansate în iunie 2020 și vor fi aplicate pentru mai mult de 100 de orașe europene din Germania, Olanda, Franța, Spania și Marea Britanie, urmând să fie extins în mai multe țări.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult