Autoritățile din Statele Unite acuză oficial Huawei și alte 19 companii de legături cu armata chineză

25.06.2020
Autoritățile din Statele Unite acuză oficial Huawei și alte 19 companii de legături cu armata chineză

Departamentul de Apărare al Statelor Unite a publicat o listă cu 20 companii de top active pe teritoriul SUA, printre care și Huawei, acuzând conexiuni cu Partidul Comunist Chinez (CCP) și entități asimilate armatei chineze.

Documentul publicat în cursul zilei de miercuri a fost solicitat ca o listă oficială cu „companiile militare chineze care operează în Statele Unite” sau orice altă entitate comercială care este „deținută sau controlată de Armata Populară de Eliberare”.

Huawei

Ce cred politicienii americani despre noua escaladare în războiul acuzațiilor

Deși Huawei se află de mult timp în conflict cu autoritățile din SUA, acuzațiile potrivit cărora tehnologiile sale prezintă un risc de securitate și ar putea fi folosite ca un paravan activități de spionaj în interesul statului chinez nu au apărut scrise într-un document oficial, până acum. Procurorii americani acuză, de asemenea , compania că a încălcat sancțiunile împotriva Iranului și că a furat secretele comerciale ale transportatorilor americani.

Miercuri , secretarul de stat, Mike Pompeo, a protestat împotriva Chinei și a „instrumentelor statului de supraveghere [Partidul Comunist Chinez], care a cerut îndeosebi Huawei.

„Valul se întoarce împotriva Huawei, deoarece cetățenii din întreaga lume se trezesc cu pericolul statului de supraveghere al Partidului Comunist Chinez”, a declarat Pompeo într-o declarație miercuri.

Senatorul din Florida, Marco Rubio, un republican care a fost un critic constant pentru China, a declarat într-o declarație pentru Financial Times că lista entităților chineze a fost „insuficient de inadecvată”.

„Lista atinge doar suprafața exploatării de către guvernul chinez a piețelor de capital din SUA, în detrimentul investitorilor cu amănuntul și al pensionarilor, prin omiterea rețelelor de companii afiliate și filiale”, a declarat Rubio pentru FT.

Huawei

Care pot fi urmările pentru Huawei

Actul prevede că președintele are autoritatea de a impune sancțiuni împotriva oricăreia dintre companiile enumerate.

Printre numele enumerate se regăsesc și gigantul de telecomunicații Huawei, China Railway Construction Corporation, China Telecommunications Corporation și Hikvision, care a fost lista neagră a SUA încă din luna octombrie 2019, pentru producerea de echipamente de supraveghere a clădirilor care au ajutat la oprimarea musulmanilor uiguri din provincia chineză Xinjiang.

Huawei și Hikvision au negat acuzațiile privind spionarea și legăturile cu armata chineză.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult