Hikvision, SenseTime şi alte companii chineze de AI supraveghere intră pe Entity List. Nu mai pot colabora cu partenerii din SUA.

08.10.2019
Hikvision, SenseTime şi alte companii chineze de AI supraveghere intră pe Entity List. Nu mai pot colabora cu partenerii din SUA.

Departamentul Comerţului din SUA a adăugat încă 28 de companii din China pe Entity List, aceeaşi listă care împiedică Huawei să colaboreze cu companii americane încă din luna mai. De data aceasta, motivul pentru care aceste companii sunt „pedepsite” este rolul pe care îl au în îngrădirea drepturilor minorităţilor musulmane din provincia Xinjiang, folosind echipamente de monitorizare video şi altoritmi AI pentru identificarea acestora prin recunoaştere facială.

Printre companiile afectate de această hotărâre se află Hangzhou Hikvision Digital Technology Co., cel unul dintre cei mai mari producători de camere de supraveghere, al[turi de Zhejian Dahua Technology Co. Acestea vând camere de supraveghere cu capabilităţi de recunoaştere facială în toată lumea, însă au o prezenţă foarte mare în special în China.

De asemenea, companii precum SenseTime Groupt Ltd., cea mai valoroasă companie de AI din lume, şi Megvii Technology Ltd., o altă companie susţinută de gigantul chinez Alibaba şi Yitu Technologies sunt pe listă. Nu în ultimul rând, iFlytek, companie care se ocupă cu recunoaştere vocală şi Xiamen Meiya Pico Information, o companie de cercetare sunt afectate. Desigur, alte companii mai mici sunt de asemenea limitate de la a mai avea afaceri în SUA şi cu companiile americane de la care cumpărau software şi/sau hardware.

Hikvision a oferit pentru Bloomberg şi o poziţie oficială: „ne opunem vehement deciziei luată astăzi de guvernul american. Aceasta va împiedica eforturile companiilor globale de a îmbunătăţi respectarea drepturilor omului în toată lumea. Pedepsirea Hikvision, în ciuda acestor angajamente, va opri companiile globale să mai comunice cu guvernul american în viitor, va dăuna afacerilor partenerilor americani ai Hikvision şi va afecta negativ economia Statelor Unite.”

Companiile de pe Entity List nu pot face prea multe în această situaţie, drept dovadă fiind Huawei, care este cel mai mare producător de echipamente telecom din lume, care în aproape jumătate de an nu a reuşit să facă prea multe pentru a fi scoasă de pe această listă. Huawei a fost nevoită să lanseze telefoane fără servicii Google pre-instalate din această cauză, iar începând din luna noiembrie, aceasta nu va mai putea colabora nici sub licenţa prelungită cu partenerii săi din SUA.

Afacerile americane pot depune cerere de colaborare cu partenerii de pe Entity List, însă regulile guvernului american sunt foarte stricte, iar pentru Huawei doar câteva licenţe au fost acordate. De exemplu, Qualcomm a declarat că a restabilit afacerile cu Huawei, însă nu şi Google. Companiile din China care se regăsesc pe Entity List pot să caute alternative la produsele americane produse în alte ţări şi fără tehnologii americane.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult