IE10, acum mai popular decât Internet Explorer 9. Dar cum se prezintă Firefox şi Chrome?

IE10, acum mai popular decât Internet Explorer 9. Dar cum se prezintă Firefox şi Chrome?

La doar 3 luni după ce a fost pus la dispoziţia utilizatorilor de Windows 7, Internet Explorer 10 a ajuns să fie alegerea preferată pentru fanii web browser-ului Microsoft, depăşind Internet Explorer 9 la capitolul cotei de piaţă. Între timp a apărut în peisaj şi Firefox 22, respectiv versiunea 27 a web browser-ului Chrome.

Cota de piaţă pentru Internet Explorer, în luna iunie 2013

Potrivit ultimului studiu de piaţă întocmit de compania Net Applications, prima jumătate a anului 2013 a marcat o perioadă de declin pentru web browser-ul Mozilla, Firefox pierzând nu mai puţin de 1.48% din cota sa de piaţă, rămânând alegerea preferată pentru doar 19.15% dintre internauţi (faţă de 20.63% cât avea iniţial). Aparent, majoritatea celor care au renunţat la Firefox au trecut la Chrome, web browser-ul Google câştigând în acelaşi interval 1.43% cotă de piaţă (ajungând de la 15.74% la 17.17% cotă de piaţă).

Deşi scăderea de 0.19% poate părea infimă, raportat la cota de piaţă minusculă pe care Opera încă o mai deţine rezultatul nu lasă loc de interpretări, anunţând iminenta cădere în uitare pentru cândva promiţătorul web browser, rămas acum cu o cotă de piaţă de 1.58%.

Cota de piaţă pentru Mozilla Firefox, în luna iunie 2013

Ajuns la o cotă de 56.15%, după ce în luna ianuarie depăşea pragul de 55%, Internet Explorer pare să fi pierdut în elan dar nu dă semne că ar da înapoi prea curând. Măsurând o cotă de piaţă de 13.52% în iunie, IE10 a crescut cu 4.26% în cele 3 luni trecute de când pachetul pentru upgrade a fost pus la dispoziţia utilizatorilor Windows 7. În acest răstimp IE9 a pierdut 3.68% cotă de piaţă, rămânând cu o cotă de 11.71% ce îl poziţionează sub nivelul nou venitului IE10. Povestea se va repeta însă în curând şi cu IE10, după ce Microsoft va pune Internet Explorer 11 la dispoziţia utilizatorilor Windows 8 şi Windows 7.

Rămas în mediul închis oferit de un sistem Windows XP care nu poate fi actualizat dincolo de versiunea Internet Explorer 8, IE6 a reuşit chiar să câştige ceva utilizatori în plus, ajungând la o cotă de 6.13% (creştere 0.1%).

Cota de piaţă pentru Google Chrome, în luna iunie 2013

Statisticile Net Applications au fost întocmite pe baza a peste 40.000 website-uri monitorizate, care împreună primesc aproximativ 160 milioane vizitatori unici lunar. Între timp, analiza furnizată de o altă companie pe nume StatCounter, întocmită monitorizând de această dată numărul de afişări lunare în pagini şi nu vizitatorii individuali, pune pe primul loc web browser-ul Chrome, cu o cotă de 42.68%. Internet Explorer s-ar afla pe locul 2 cu o cotă de 25.54% iar Firefox ajunge pe locul 3 cu 20.01% cotă de piaţă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult