Imagini cu MrBeast și vedete BBC, falsificate via deepfake. Videoclipurile s-au viralizat pe TikTok și Facebook

Imagini cu MrBeast și vedete BBC, falsificate via deepfake. Videoclipurile s-au viralizat pe TikTok și Facebook

Variante deepfake ale MrBeast și doi prezentatori BBC au fost folosite pentru a înșela persoane inocente. În cazul YouTuberului (non-brand) cu cei mai mulți subscriberi din lume, un videoclip cu el a apărut pe TikTok săptămâna asta. Pretinsul MrBeast le oferea oamenilor iPhone-uri noi-nouțe pentru 2 dolari — iar când vezi o asemenea ofertă, îți scapă amenințarea unei arsuri prin buzunar.

Și deepfake-uri cu vedetele BBC Matthew Amroliwala și Sally Bundock au fost folosite pentru escroca nevinovați, transmite însăși publicația.

Videoclipul distribuit pe Facebook îi înfățișează pe jurnaliști „prezentându-l” pe Elon Musk, deținătorul X, fostul Twitter, care ar fi promovat o oportunitate de investiție. Nu e o premieră ca imaginea lui Musk să fie manipulată în astfel de scopuri; s-a întâmplat și cu bani și cu criptomonede.

Într-o postare pe X vizualizată de peste 28 de milioane de ori, MrBeast a distribuit videoclipul fals ridicând și întrebarea firească: Sunt platformele de social media pregătite să gestioneze problema deepfake-urilor?

Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat că a eliminat videoclipul cu falsul MrBeast la câteva ore după ce a fost încărcat, iar contul care l-a postat a fost șters pentru că a încălcat politicile platformei.

Cum notează și BBC, problema este că MrBeast este renumit pentru generozitatea cu care oferă mașini, case și bani. Așa stând lucrurile, este și mai ușor pentru un copil — demografia principală către care țintește YouTuberul — să muște momeala.

Escrocii au încercat să ofere credibilitate video-ului prin lipirea numelui lui MrBeast în colțul din stânga jos, precum și a bifei albastre de verificare folosită de diferitele platforme de socializare.

Contul care a postat videoclipul nu era verificat în sine, dar unele persoane ar fi putut lua de bună încercarea de fraudă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News