India, țara cu cei mai mulți utilizatori de WhatsApp, solicită Facebook să urmărească schimburile de mesaje

26.03.2021
India, țara cu cei mai mulți utilizatori de WhatsApp, solicită Facebook să urmărească schimburile de mesaje
Foto: pixabay.com

Într-un moment cum nu se poate mai nepotrivit, India solicită Facebook să faciliteze urmărirea în masă a utilizatorilor WhatsApp.

De când tehnologiile de criptare a comunicațiilor au început să fie aplicate la scară largă, guvernele lumii încearcă prin diverse metode să obțină acces privilegiat la schimburile de mesaje. Prima încercare a fost compromiterea directă a tehnologiilor de criptare, prin introducerea unor „portițe” care să ofere acces privilegiat autorităților competente. Dar cum această abordare nu a reușit, India încearcă acum să obțină măcar etichetarea schimburilor de mesaje, într-un mod care să permită identificarea expeditorului și destinatarului. Concesia făcută este că algoritmul de criptare rămâne intact, conținutul discuției rămânând neascultat. Planul autorităților indiene este să obțină trasarea legăturilor victimă-făptaș, documentând măcar existența schimburilor de mesaje între persoanele vizate de o eventuală anchetă.

Concret, Guvernul Indian dorește ca WhatsApp să atribuie un hash alfanumeric fiecărui mesaj trimis prin intermediul platformei. Hash-ul ar fi transmis odată cu mesajul, devenind element unic de identificare pentru fiecare mesaj, fără a compromite algoritmul de criptare care ascunde conținutul acestora.

WhatsApp

„Guvernul este dispus să colaboreze cu WhatsApp pentru a veni cu o soluție care să permită trasabilitatea inițiatorilor de mesaje fără a rupe criptarea”, au spus oficiali anonimi.

Autoritățile din India doresc să poată urmări primul expeditor al unui mesaj care ar putea fi identifica de o instanță de judecată sau de o agenție guvernamentală autorizată. Nu este clar exact cum ar putea găsirea expeditorului original să ajute investigațiile autorităților, deși, există scenarii în care această informație ar putea fi folositoare.

Facebook s-a opus solicitărilor primite citând propriile norme de confidențialitate. Totodată, compania precizează că în prezent nu dispune de o tehnologie care să permită urmărirea fiecărui mesaj trimis pe WhatsApp.

India este cea mai mare piață WhatsApp a Facebook, cu 400 de milioane de utilizatori activi. Miliarde de mesaje sunt trimise în fiecare minut și fiecare ar trebui să primească un cod de identificate unic.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult