iPhone și Apple Watch ar putea primi funcție de alertare automată în cazul accidentelor de circulație

02.11.2021
iPhone și Apple Watch ar putea primi funcție de alertare automată în cazul accidentelor de circulație

Disponibilă de peste doi ani pe telefoanele Pixel, funcția de alertare automată în cazul accidentelor de circulație ar putea fi preluată și pe dispozitivele iPhone și Apple Watch, într-o formulă aproximativ identică celei folosită de Google.

Acționând conform principiului „mai bine mai târziu decât niciodată”, Apple ar fi decis să preia funcția Personal Safety de pe telefoanele au Android, responsabilă cu apelarea automată a numerelor de urgență și a contactelor preferate la detectarea unei decelerări bruște, care ar putea indica producerea unui accident de circulație. Potrivit surselor citate de jurnaliștii publicației The Wall Street Journal, Apple va introduce funcționalitatea crash detection în cursul anului 2022.

Cât despre lista dispozitivelor suportate, teoretic, orice iPhone sau dispozitiv Apple Watch prevăzut cu accelerometru poate detecta dacă posesorul este implicat într-un accident de circulație, însă apple ar putea decide să țină cont și de alți senzori pentru trimiterea de informații relevante către echipajele de urgență, cum ar fi senzorul pentru puls și camerele foto. Deja, Google a anunțat extinderea funcției Personal Safety cu suport pentru apeluri video de urgență către un contact dinainte ales în cadrul aplicației.

Probabil că și în versiunea Apple, declanșarea unei alerte va fi urmată de un mesaj afișat pe telefon sau smarwatch, dând posibilitatea utilizatorului să intervină pentru oprirea sau confirmarea alertei. În schimb, dacă acesta nu reacționează la alerta bazată pe sunete și vibrații, telefonul va apela în mod automat numărul serviciilor de urgență pentru regiunea geografică respectivă și comunica informații relevante pentru echipajele de intervenție: coordonatele de localizare GPS, cât de puternică a fost decelerarea detectată. Dacă au fost adăugate în aplicație, ar putea fi trimise și alte informații esențiale cum ar fi grupa sanguină și opțiunea persoanei respective privind donarea de organe.

Merită menționat că majoritatea autoturismelor de generație nouă dispun deja de funcție pentru alertarea automată a echipajelor de urgență la detectarea unui accident de circulație. Însă decizia celor de la Google și Apple pentru includerea acestei funcții în dotarea standard a telefoanelor mobile ar putea contribui la salvarea mai multor vieți, intervenind și în alte situații, cum ar fi căderi de la înălțime, accidente cu bicicleta, etc.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult