Legile europene pentru protecţia de autor vor deveni mai flexibile din 2014

10.12.2012
Legile europene pentru protecţia de autor vor deveni mai flexibile din 2014

Conform unor documente intrate în posesia Reuters, Uniunea Europeană ar putea prezenta în 2014 un set nou de legi pentru protecţia drepturilor de autor, acestea urmând să acorde o mai mare libertate în utilizarea de către consumatori a conţinutului protejat.

Companiile media sau software sunt implicate de multă vreme într-un război continuu cu cei care le încalcă drepturile de autor, însă Comisia Europeană consideră că actualul cadru legislativ, adoptat acum 11 ani, când partajarea de fişiere era într-o fază incipientă, nu mai corespunde cerinţelor şi comportamentului unui utilizator obişnuit de Internet.

După ce acordul Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) a fost respins la jumătatea acestui an, eveniment care a fost de altfel privit şi ca un semn al necesităţii ajustării legislaţiei, Uniunea Europeană intenţionează să adopte un nou set de legi care vor ridica anumite restricţii asupra utilizării conţinutului licenţiat. Fără a face concesii celor care fac din încălcarea acestora o meserie şi o sursă de venituri, aceste legi vor oferi o libertate ceva mai mare utilizatorilor casnici, care utilizează fragmente din conţinutul protejat în scop personal.

O extensie a conceptului „fair use”, care este cunoscut mai adesea din legislaţia nord-americană dar care este prezent şi în legislaţia românească sub acoperirea sintagmei „cercul normal al unei familii”, noul set de legi va oferi posibilitatea utilizării unor secvenţe audio/video în alte creaţii, în mod similar celui deja permis pentru citatele din manuscrise, fără teama de a primi o citaţie în cutia poştală.

Durata acestor secvenţe care pot fi utilizate este încă discutată, şi până în 2014 vom mai auzi despre acest aspect, însă intenţia Comisiei Europene este una deja clară – este nevoie de legi mai flexibile, care să nu dezavantajeze nici companiile proprietare dar nici utilizatorii inocenţi.

Tabela voturilor împotriva ACTA în Parlamentul European (iulie 2012)

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News