Modemul 5G furnizat de Qualcomm, sursa unei vulnerabilități care afectează dispozitivele cu Android

07.05.2021
Modemul 5G furnizat de Qualcomm, sursa unei vulnerabilități care afectează dispozitivele cu Android

Promovată intens în ultimul an, tehnologia 5G încă nu și-a arătat prea multe avantaje, acoperirea rețelelor de telefonie mobilă rămânând deocamdată sub așteptările multora. Trecând direct la dezavantaje, telefoanele prevăzute cu conectivitate 5G tind să aibă o autonomie a bateriei sesizabil mai mică decât cele strict 4G. Bonus, nici securitatea oferită de actualele implementări 5G nu pare să fie chiar la nivelul dorit.

Producătorii de dispozitive și operatorii telecom au promovat puternic tehnologia 5G, starea de pandemie din ultimul având efecte minime asupra planurilor deja puse în calendar. Confirmând așteptările scepticilor, chiar unul dintre cele elementele hardware esențiale pentru facilitarea conexiunilor 5G este pusă sub semnul întrebării. Modemul 5G furnizat de Qualcomm pe un număr uriaș de dispozitive a fost vizat de o vulnerabilitate ușor de exploatat pe Android, de natură să lase expuse datele a milioane de utilizatori.

Semnalată prima dată de experții Check Point Research , vulnerabilitatea pornea de la o tehnologie existentă din 1990, pe care cumva inginerii Qualcomm au trecut-o neobservată. Astfel, comunicațiile utilizatorilor erau potențial vulnerabile atât la conectarea în modul 4G LTE, dar și 5G. Asta înseamnă că aproape fiecare telefon care folosește un chipset Qualcomm compatibil 5G a fost potențial vulnerabil.

Vestea bună este că experții Check Point Research au semnalat problema direct dezvoltatorului Qualcomm, lăsând un fereastră de timp rezonabilă pentru remedierea acesteia. Totuși, chiar dacă Qualcomm a furnizat un remediu software încă de la finalul anului trecut, ar putea exista milioane de dispozitive încă neactualizate, furnizarea unei noi versiuni firmware fiind departe de a fi garantată.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult