Myanmar a oprit internetul pentru a limita organizarea de protestele împotriva loviturii de stat

08.02.2021
Myanmar a oprit internetul pentru a limita organizarea de protestele împotriva loviturii de stat

În urma loviturii de stat de săptămâna trecută din Myanmar, forțele armate care au preluat conducerea țării au început să oprească părți ale internetului. Mai întâi a venit o blocare a rețelei de socializare Facebook, după care au fost blocate câteva zile mai târziu și Instagram sau Twitter. Se pare însă că de sâmbătă, aproape tot internetul din Myanmar a fost oprit, în încercarea de a opri organizarea de proteste.

Cetățenii din Myanmar se organizau folosind rețele de socializare

Începând cu dimineața de 6 februarie, capacitatea de funcționare a internetului din Myanmar a scăzut de la 100% la doar 16%. Armata, care a preluat conducerea țării de la guvernul ales prin vot democratic în toamna anului trecut, nu s-a mai limitat la oprirea accesului la anumite site-uri și rețele de socializare, ci a oprit complet serviciile de conectivitate din anumite regiuni ale țării. Astfel, soluțiile alternative pe care cetățenii le foloseau pentru a trece peste restricții, precum utilizarea de rețele VPN, nu mai sunt eficiente.

Autoritățile spun că rețelele de socializare au fost folosite de către cetățeni pentru „a incita la huliganism”. Totuși nu este tocmai clar când sau dacă aceste restricții vor fi ridicate. Protestele continuă în ciuda accesului limitat sau inexistent la internet, chiar dacă acestea sunt mai greu de organizat.

De altfel, această metodă de a încerca oprirea protestelor și documentarea lor nu este nouă. Țări precum Iran sau Egipt au oprit de asemenea accesul la internet în perioadele în care au avut loc proteste, iar strategia s-a dovedit a fi eficientă pe termen lung.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult