O grupare de hackeri a obţinut profituri uriaşe furnizând jucătorilor de pe bursă comunicate de presă nepublicate

O grupare de hackeri a obţinut profituri uriaşe furnizând jucătorilor de pe bursă comunicate de presă nepublicate

Atunci când e vorba de vânzarea sau cumpărarea de acţiuni pe pieţele internaţionale de tranzacţionare, orice pont sau informaţie cunoscută în avans poate face diferenţa între pierdere şi câştig garantat, iar dacă sursa este de încredere se poate ajunge la câştiguri fabuloase într-un timp foarte scurt.

Inevitabil, şirul de reuşite aparent inexplicabile ale unora dintre cei mai de succes jucători la bursă a atras atenţia autorităţilor, investigaţiile scoţând la lumină o grupare internaţională hackeri specializată în sustragerea comunicatelor de presă pregătite de servicii de ştiri pe teme financiare, cu scopul de a furniza informaţii jucătorilor de pe bursă înainte de data programată pentru publicare. Informaţiile erau folosite pentru a face tranzacţii în avans, o cotă din profitul rezultat fiind direcţionat grupării de hackeri.

Autorităţile americane au reţinut până acum 32 dintre membrii grupării, punând capăt unei scheme care a funcţionat timp de peste 5 ani.

O grupare de hackeri a obţinut profituri uriaşe furnizând jucătorilor de pe bursă comunicate de presă nepublicate

˝Această schemă internaţională este fără precedent în ce priveşte scopul operaţiunii de hacking, numărul de traderi implicaţi, numărul de acţiuni tranzacţionate şi profiturile generate˝, declară Mary Jo White, director al Securities and Exchange Commission (SEC).

Potrivit informaţiilor oferite de autorităţi, organizaţia condusă de Ivan Turchynov şi Oleksandr Ieremenko a vizat cel puţin două mari servicii de ştiri, sustrăgând aproximativ 150000 comunicate de presă pe teme financiare, detaliind viitoare fuziuni, achiziţii şi buletine cu rezultatele financiare trimise de companii în vederea publicării ulterioare. Informaţiile astfel obţinute au ajuns la traderi din toate colţurile lumii, printre care şi indivizi din Rusia, Ucraina, Cipru, Franţa, Malta şi Statele Unite.

Într-unul din cazuri, furnizarea de informaţii cu doar 36 minute în avans despre o companie, detaliind ajutarea în scădere a veniturilor prognozate, a permis vânzarea din scurt a acţiunilor companiei respective, traderii implicaţi în schemă obţinând un profit cumulat de 511000 dolari după ce preţul acţiunilor a început să scadă ca urmare a anunţului oficial.

9 dintre cele 32 persoane reţinute au fost puse sub acuzare, iar 5 dintre acestea sunt deja arestate – 4 europeni şi un cetăţean american. Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi, lista serviciilor de ştiri vizate de gruparea de hackeri include nume ca Marketwired, Newswire Association şi Business Wire.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult