Oglindind China, autoritățile din Qatar obligă călătorii veniți la Cupa Mondială să instaleze spyware pe telefon

22.10.2022
Oglindind China, autoritățile din Qatar obligă călătorii veniți la Cupa Mondială să instaleze spyware pe telefon

Apărând tot mai mult ca un indicator pentru guverne autoritare, aplicațiile spyware pe telefon instalate obligatoriu pe dispozitivele vizitatorilor abia sosiți la aeroport reapar în Qatar, cu ocazia găzduirii meciurilor de fotbal pentru Cupa Mondială.

Potrivit autorităților norvegiene:

Toți cei care călătoresc în Qatar în timpul Cupei Mondiale de fotbal vor fi solicitați să descarce două aplicații numite Ehteraz și Hayya.

Pe scurt, Ehteraz este o aplicație de urmărire a COVID-19, în timp ce Hayya este o aplicație oficială pentru Cupa Mondială, folosită pentru a ține evidența biletelor la meci și pentru a accesa metroul gratuit din Qatar.

În special, aplicația COVID-19 Ehteraz solicită acces la mai multe drepturi de acces la telefonul mobil, cum ar fi accesul pentru a citi, șterge sau modifica tot conținutul de pe telefon, precum și acces pentru a vă conecta automat la anumite rețele WiFi și Bluetooth, suprascrie alte aplicații și împiedica telefonul să intre în modul stand-by.

Aplicația Ehteraz, pe care trebuie să o descarce toți cei peste 18 ani care vin în Qatar, primește, de asemenea, o serie de alte accesări, cum ar fi o prezentare generală a locației dvs. exacte, posibilitatea de a efectua apeluri directe prin telefon și capacitatea de a dezactiva blocarea ecranului.

Aplicația Hayya nu cere atât de mult, dar are și o serie de aspecte critice. Printre altele, aplicația solicită acces pentru a vă partaja informațiile personale, aproape fără restricții. În plus, aplicația Hayya oferă acces pentru a determina locația exactă a telefonului, a împiedica dispozitivul să intre în modul de repaus și a vizualiza conexiunile de rețea ale telefonului.

Cu asemenea permisiuni, plus opțiunea de a bloca intrarea telefonului în stand-by, aplicația pentru gestionarea pandemiei COVID ar putea fi la fel de bine redenumită „reportofon” și conectată direct la agențiile locale de spionaj, ca și dispozitiv de ascultare. Mai departe, aplicația Hayya, dedicată evenimentului de fotbal, poate fi considerată un instrument de monitorizare pas-cu-pas, transmițând în timp real coordonatele GPS pentru fiecare vizitator sosit cu ocazia campionatului de fotbal.

Deoarece nu există posibilitatea de a refuza instalarea respectivelor aplicații, persoanele care plănuiesc să viziteze Qatar sunt încurajate (cel puțin pe durata World Cup) să folosească telefoane „de sacrificiu”, proaspăt aduse la setările de fabrică și ferite de orice comunicații sau date care ar putea trezi suspiciuni.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult