Opera este primul browser care permite folosirea adreselor web alcătuite exclusiv din emoji-uri

14.02.2022
Opera este primul browser care permite folosirea adreselor web alcătuite exclusiv din emoji-uri

Deși pare ciudat, acum poți folosi Opera pentru a intra pe diverse site-uri introducând nimic altceva decât emoji-uri, în spațiul destinat adresei web.

Deși pare simplu, în realitate nu este chiar atât de simplu, site-urile care includ emoji-uri în adresa folosită neavând simbolurile aferente prezente pe tastatura standard. În schimb, ar trebui fie să cunoști combinația de caractere ASCII, fie să folosești o aplicație pentru tastatură care asistă selectarea acestora într-un mod cât mai facil.

Justificată prin nevoia de a ”aduce un nou nivel de creativitate în internet” decizia Opera de a suporta folosirea adreselor web care includ caractere emoji poate la fel de ușor interpretată ca un act disperat, prin care actualul proprietar (un consorțiu de investitori chinezi numit Golden Brick Capital Private Equity Fund I Limited Partnership) încearcă să readucă în centrul atenției browser-ul web care acum mulți ani concura Mozilla Firefox, Internet Explorer și Google Chrome.

opera emoji

”Au trecut aproape 30 de ani de când World Wide Web a fost lansat pentru public și nu a existat prea multă inovație în spațiul weblink: oamenii încă includ .com în adresele lor URL”,  spune Jorgen Arnesen, vicepreședinte executiv pentru mobil la Opera, într-un comunicat de presă.

Noua funcționalitate este  adăugată în parteneriat cu Yat, o companie care permite achiziționarea de adrese URL în combinație cu caractere EMOJI.

La fel ca orice adresă web, paginile înregistrate prin Yat sunt domenii unice generate atunci când cineva cumpără un șir de emoji. Proprietarul unui Yat poate duce lucrurile la următorul nivel, creând și un NFT pe baza șirului de emoji selecta. Totodată, compania din spatele acestui „business” intenționează să permită folosirea adresei bazată pe emoji-uri ca și link pentru inițierea de plăți electronice. Potrivit companiei, muzicienii sunt printre primii care adoptă Yats; de exemplu, pagina Yat a cântăreței Kesha este conectată introducând emoji-urile Rainbow Rocket Alien, care redirecționează către site-ul ei Kesha’s World.

Noile adrese emoji sunt accesibile începând cu data de 1 februarie, trebuind doar descoperi cum anume le poți prelua în mod copy/paste, respectiv introduce în singurul browser web capabil să le interpreteze corect.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult