Primul oraş cu stâlpi de iluminat conectaţi la internet, capabili să urmărească poluarea şi trecătorii

Primul oraş cu stâlpi de iluminat conectaţi la internet, capabili să urmărească poluarea şi trecătorii

La fel ca replica sa virtuală din jocul Watch Dogs, oraşul american Chicago va fi în curând monitorizat printr-o vastă reţea de senzori instalaţi în stâlpii de iluminat, ajutând la planificarea urbană şi îmbunătăţirea securităţii cetăţenilor.

Instalaţi începând cu luna iulie 2014, noii stâlpi de iluminat conţin un repertoriu de senzori pentru monitorizarea calităţii aerului, nivelul de zgomot şi viteza vântului. Însă lucrurile nu se opresc aici, reţeaua de stâlpi conectaţi la internet având şi senzori mai puţin inofensivi, puşi în slujba autorităţilor. Spre exemplu, semnalul radio emis de telefoanele mobile este folosit pentru a număra trecătorii şi stabili zonele nevralgice predispuse congestionării în orele de vârf.

Primul oraş cu stâlpi de iluminat conectaţi la internet

Neoficial, există temeri că informaţiile obţinute cu reţeaua de senzori instalaţi în stâlpii de iluminat pot fi utilizate împreună cu alte tehnici de monitorizare pentru a detalia activităţile de zi cu zi ale cetăţenilor, alcătuind veritabile dosare virtuale puse la dispoziţia autorităţilor.

Potrivit declaraţiilor lui Charlie Catlet, liderul echipei de cercetători responsabili cu proiectarea reţelei de senzori, toate datele obţinute sunt colectate în mod anonim, stâlpii de iluminat inteligenţi neavând echipamente pentru obţinerea de poze sau sunet, care să permită identificare trecătorilor. Cât despre identitatea telefoanelor mobile, metodele folosite pentru colectarea datelor nu presupun asocierea cu numele utilizatorilor,  informaţiile colectate rămânând astfel doar cu rol statistic. Probabil, altfel stau lucrurile dacă includem în ecuaţie şi vasta reţea cu 24.000 camere de supraveghere deja instalate pe clădirile oraşului, supraveghind intersecţiile şi străzile aglomerate.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult